Et fuldgyldigt medlem af universitetsfamilien
Når de to tidligere ledere ser på AAU i dag, så ser de et universitet, som er en accepteret og respekteret del af den danske universitetsfamilie. Dog skiller det sig mindre ud fra de øvrige universiteter, end det gjorde før i tiden.
”Jeg opfatter universitetet i dag som værende mere traditionel i sin form. Læringsmodellen er ikke længere så utraditionel i forhold til, hvad der foregår rundt omkring på de øvrige universiteter, og det er mit indtryk, at den meget stærke tilknytning til regionen er mindre udtalt, end den var engang,” siger Sven Caspersen og henviser blandt andet til oprettelsen af campusser i Esbjerg og København.
Sven Caspersen og Peter Plenge er ikke helt enige om, hvorvidt oprettelsen af AAU’s campus i København var en god idé. Men de mener begge, at det har været en af de store milepæle i universitetets historie, som har haft afgørende betydning for, hvor universitetet er i dag. Campus i København giver AAU mulighed for at uddanne studerende, som universitetet formentlig aldrig ville få held med at rykke til Nordjylland.
Navneskiftet fra Aalborg Universitetscenter til Aalborg Universitet er en anden milepæl i AAU’s historie. Selvom det primært var symbolsk, så markerede navneskiftet universitetets transformation til et ’klassisk universitet’.
Oprettelsen af medicinuddannelsen er en tredje og vigtig milepæl for AAU. Uddannelsen havde været et ønske, siden universitetet blev oprettet, men modstanden var i mange år så stor, at det først lykkedes i 2010.
”Det har været en lang kamp at få medicinuddannelsen til Aalborg. Da vi i 1973 fik kommissoriet for AUC, kom det som et chok, at der stod, at vi ikke måtte lave en lægeuddannelse,” fortæller Sven Caspersen.
Med tiden begyndte omverdenen heldigvis at se anderledes på AAU’s ønske om at uddanne læger i Nordjylland.
”Der var to grunde til, at medicinuddannelsen var vigtig for os. Den ene var, at Nordjylland simpelthen manglede læger, så det var et argument for os i forhold til politikerne. Noget andet var, at vi havde en interesse i at få feltet til Aalborg. Lægerne trækker rigtig mange forskningsmidler, og samarbejdet med et stort sygehus er virkelig noget, der generer indtægter,” siger Peter Plenge.
Ikke et jysk DTU
Med oprettelsen af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og medicinuddannelsen blev AAU et ’multifakultært universitet’, der repræsenterede en bred vifte af videnskabelige discipliner. Det var – og er – vigtigt for at sikre et stærkt og bredt AAU, mener de.
”Nogle var begyndt at tale om, at vi risikerede at ende som ’et jysk DTU’. Det tror jeg, vi var meget enige om, at vi ikke havde nogen ambition om, skulle ske,” siger Peter Plenge henvendt til Sven Caspersen.
”Det var vi meget enige om. Der var i høj grad hele tiden en bekymring for, at humaniora og samfundsvidenskab skulle blive udraderet,” svarer Sven Caspersen.
Den tidligere rektor og den tidligere universitetsdirektør ser i dag med stor bekymring på den generelle udvikling af de humanistiske og samfundsvidenskabelige fagområder. De kalder det ’meget trist’, at AAU har måtte lukke flere af sine sprogfag.
”Hvis man vil bevare et bredt universitet, så er man nødt til i hvert fald at have de store europæiske sprogfag. På sigt tror jeg, at man forpasser den chance, som sprogfagene ville være, for at lave ingeniører med en anden profil end den, kandidaterne får på DTU,” siger Peter Plenge.
Han tilføjer:
”Men det er også et udtryk for, at ledelsesformen har ændret sig. I dag styrer økonomien rigtig meget. Da Casper (Sven Caspersen, red.) sad ved roret, sørgede han altid for at lave en ”beskatning” af de områder, som hentede mange penge hjem, så pengene blev overført til de områder, der ikke tjente så meget,” tilføjer han.
De påpeger begge, at universiteternes autonomi er blevet indskrænket. Før i tiden havde de langt større frihedsgrader i forhold til at bestemme over egen økonomi. I dag sætter Uddannelses- og Forskningsministeriet nogle meget klare rammer for, hvordan universiteterne må og kan forvalte deres penge.