Spring til indhold
Forside

Nyhed

Tre lektorer udgiver jubilæumsbog: AAU og PBL er historien om Gåsen og Guldægget

Lagt online: 30.10.2024

At AAU lykkedes og i år kan fejre 50-års jubilæum, skyldes især PBL. Det mener redaktørerne af en ny bog om universitetet og den problem- og projektbaserede studieform.

Fototekst: Jan Holm Ingemann, Steen Ørndorf og Mogens Ove Madsen – forfatterne til ’Gåsen og Guldægget’. Foto: Privat

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Fotos: Steen Ørndorf og privat

I september 2024 var det 50 år siden, at Aalborg Universitets Center (AUC) så dagens lys. Blandt de 800 unge, håbefulde studerende var dengang Mogens Ove Madsen, Jan Holm Ingemann og Steen Ørndorf. De er i dag ansat som lektorer ved AAU, og for godt fem år blev de enige om, at de ville markere universitetets kommende jubilæum med en bog om universitetet og studieformen PBL. Det blev til ”Gåsen og guldægget”, som i september blev udgivet på Aalborg Universitetsforlag.

”AUC har været en naturlig del af vores liv i 50 år, og AUC vil utvivlsomt også være en del af os for altid. Vores baggrund og motivation dengang i 1974 var forskellig, men vi mødte hurtigt hinanden og diskuterede, støttede og inspirerede hinanden på forskellig vis gennem studiet,” fortæller Mogens Ove Madsen.

De tre var fra begyndelsen meget optaget af studieformen med problemorienteret projektarbejde og af ambitionen om, at den nye institution skulle være en naturlig del af livet i omverdenen i almindelighed og Nordjylland i særdeleshed.

Siden da har de fulgt og deltaget i diskussionerne om studieformens idealer og AUC’s mission samt universitetets udvikling og forandring over tid. Først som studerende og senere som undervisere.

AAU’s studieform er fokus i ”Gåsen og Guldægget”. Over for AAU Update uddyber Mogens Ove Madsen, lektor og studienævnsformand på AAU Business School, at bogen ønsker at svare på, hvad idéen bag studieformen var. Hvorfor lykkedes det? Hvordan blev idéen implementeret? Hvor er vi i dag – og hvad er perspektiverne? Bogen besvarer spørgsmålene ved at inddrage teoretiske bud og ved at invitere andre af universitetets ”livsvidner” til gennem interviews og skriftlige bidrag at komme med bud på elementer til svar.

PBL banede vejen

Som afsæt for bogen er det de tre redaktørers påstand, at det problemorienterede projektarbejde – så at sige – var ’gåsen, der lagde guldæg’.

”Den dannede grundlag for, at AUC overhovedet lykkedes. Før, under og umiddelbart efter etableringen af AUC var det absolut ikke oplagt for alle, at man skulle have et universitet i Nordjylland. Mange anså det for urealistisk, eller måske ligefrem upassende, at man skulle have behov for eller kapacitet til forskning og uddannelse på højeste niveau,” forklarer Mogens Ove Madsen.

”Men guldægget gjorde det umulige muligt og det urealistiske realistisk ved at overbevise en del af erhvervslivet og det politiske establishment om, at forskning og universitetsuddannelse kunne gøre umiddelbar nytte og muliggøre, at unge fra bogfremmede hjem kunne blive i stand til at forblive i Nordjylland og overskue en uddannelse på akademisk niveau,” tilføjer han.

Redaktørerne oplever, at der i dag er store forskelle på, hvor stor en rolle PBL-modellen spiller på de enkelte uddannelser. Der er fortsat lommer på AAU, hvor projektarbejdet og det problemorienterede trives og udvikles. I bogen lægger de dog heller ikke skjul på, at de mener, det er under pres. Alligevel tror de fortsat på modellen, dens styrke og dens potentiale.

”Det gælder ikke kun for os redaktører, men også for bidragyderne til bogen. Vi håber, at den viden og de ideer, der er samlet i bogen, vil blive udnyttet i studieformens videre udvikling i Aalborg de næste 50 år,” lyder det fra Mogens Ove Madsen.

”Det er nu tid for universitetets ledelse og bestyrelse, at finde ud af, hvordan der sikres lige vilkår for PBL over hele universitetet,” tilføjer han.

Om Gåsen og Guldægget

Bogen er blevet til på baggrund af interview og/eller skriftligt bidrag til bogen fra:

Frank Aaen, Gunhild Moltesen Agger, Sven Caspersen, Jens Christensen, Kristian Thulesen Dahl, Birgitte Gregersen, Tom Greiffenberg, Carsten Heyn-Johnsen, Jan Holm Ingemann, Finn Verner Jensen, Frank Jensen, Jeff Jensen, Ib Jørgensen, Finn Kjærsdam, Lone Krogh, Jes Lunde, Mogens Ove Madsen, Henrik A. Nielsen, Lennart Nørreklit, Finn Olesen, Henning Salling Olesen, Mogens Pahuus, Olav Jull Sørensen, Peter Plenge, Patrik Kjærsdam Telléus og Steen Ørndorf.

Bogens Forside

Gåsen og Guldægget

Gåsen og Guldægget er udgivet på Aalborg Universitetsforlag, som i juni 2024 fusionerede med boghandleren Factum Books.

Bogens Forside
Bogen kan købes her