Spring til indhold.
Forside

Nyhed

Endelig plan for det fremtidige kandidatlandskab på AAU vedtaget

Lagt online: 21.05.2025

Direktionen er nu klar med den endelige plan for det fremtidige kandidatlandskab på AAU. Prorektor Anne Marie Kanstrup mener, at institutionsplanen er et gennemarbejdet og solidt udgangspunkt for det videre arbejde med at sikre robuste og relevante uddannelser.

Nyhed

Endelig plan for det fremtidige kandidatlandskab på AAU vedtaget

Lagt online: 21.05.2025

Direktionen er nu klar med den endelige plan for det fremtidige kandidatlandskab på AAU. Prorektor Anne Marie Kanstrup mener, at institutionsplanen er et gennemarbejdet og solidt udgangspunkt for det videre arbejde med at sikre robuste og relevante uddannelser.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Arkivfoto: William Brændstrup

Aalborg Universitet har en plan:

  • Otte 1-årige kandidatuddannelser af 75 ECTS-point – heraf tre helt nye studier og fem allerede eksisterende, der omlægges helt eller delvis med virkning fra 2028.
  • Stop for optag af nye studerende på 14 kandidatuddannelser i 2028-2031 og to bacheloruddannelser i 2026.
  • 40 uddannelser vil i 2028 blive udbudt både som sædvanlige kandidatuddannelser af to års varighed og som treårige erhvervskandidatuddannelser, mens tre uddannelser udbydes som andre typer erhvervskandidatuddannelser.  

Det er nogle af konsekvenserne af kandidatreformen på AAU, efter at direktionen nu har vedtaget AAU’s institutionsplan, der beskriver rammerne for, hvilke typer af kandidatuddannelser fremtidige studerende kommer til at kunne tage på AAU fra 2028. 

Robuste og relevante uddannelser er målet

Direktionens udkast til institutionsplan blev drøftet på et ekstraordinært møde i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) den 15. maj. Prorektor Anne Marie Kanstrup glæder sig over, at AAU nu kan aflevere en grundig og gennemarbejdet plan til Uddannelses og Forskningsministeriet (UFM).

”Kandidatreformen er ikke en idé, der er groet i vores baghave, men den er en realitet. Derfor er det vores forpligtelse at skabe nogle robuste og relevante uddannelser med klare profiler og høj faglig kvalitet. Uddannelserne skal både være attraktive for vores kommende kandidatstuderende og deres fremtidige arbejdsgivere,” siger prorektor Anne Marie Kanstrup.

Du kan se planen her:

AAU’s institutionsplan:

Institutionsplanen beskriver, hvordan universitetet vil omlægge sine kandidatuddannelser inden for reformens rammer. Den politiske ambition er, at 10 procent af de kandidatstuderende skal optages på en kandidatuddannelse på 75 ECTS, mens 20 procent skal optages på en erhvervskandidatuddannelse.

På de nye treårige erhvervskandidatuddannelser har de studerende et års studie på fuldtid, hvorefter de skal arbejde på deltid i en virksomhed og studere på deltid de næste to år. På hele 40 uddannelser – primært ingeniøruddannelser – udbydes denne mulighed fra 2028.

”Jeg glæder mig til dialogen med virksomhederne. Vi har valgt at udbyde erhvervskandidater inden for en lang række uddannelser, så virksomhederne kan få præcis den specialiserede arbejdskraft, som netop de har brug for,” siger Anne Marie Kanstrup.

Fremtiden og de næste skridt

AAU sender senest den 23. maj den samlede institutionsplan for AAU’s uddannelseslandskab frem mod 2028 til UFM. Planen skal ikke formelt godkendes af ministeriet, men forligspartierne skal have en status drøftelse af universiteternes institutionsplaner på et møde i midten af juni.

De første af de nye kandidatuddannelser udbydes ved optaget i 2028. Omlægningerne får derfor udelukkende betydning for de studerende, der er begyndt på studierne i 2025 eller senere. Studerende, der søger om optagelse på en bacheloruddannelse på AAU i 2025, vil være garanteret optagelse på en af AAU’s kandidatuddannelser. På AAU’s hjemmeside fremgår det, hvilke kandidatuddannelser de enkelte bacheloruddannelser giver adgang til.

De berørte miljøer er informeret om omlægninger og lukninger. Til spørgsmålet om hvorvidt planen får konsekvenser i form af personaletilpasninger, siger prorektor, at det er for tidligt at svare på. 

”Vi har ingen aktuelle planer om afskedigelser. Det er for tidligt at sige, hvad der kommer til at ske i 2028,” siger prorektor.

Når den endelige institutionsplan er afleveret, starter arbejdet med at omsætte reformens overordnede linjer til praksis på AAU. Den 24. juni er der kick-off for to af universitetets arbejdsgrupper, som har til opgave at komme med forslag til fælles rammer for og inspiration til, hvordan fagmiljøerne kan udvikle nye 75 ECTS-kandidatuddannelser og erhvervskandidatuddannelser. Det skal ske med afsæt i AAU’s pædagogiske principper for problem- og projektbaseret læring og inden for de rammer, der er udstukket fra politisk hold.

Grupperne er sammensat bredt med repræsentanter fra uddannelsesmiljøerne. Forventningen er, at de to arbejdsgrupper afslutter arbejdet ved udgangen af 2025. Herefter begynder fagmiljøerne udviklingen af de enkelte uddannelser. 

AAU vil årligt opdatere dele af institutionsplanen i takt med, at der lægges mere konkrete planer for det nye uddannelseslandskab, og det er politisk besluttet, at kandidatreformen skal evalueres i 2028.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til det videre forløb med implementeringen af kandidatreformen på AAU – herunder arbejdet i arbejdsgrupperne – kontakt projektleder Vibeke Pedersbæk, der er områdeleder i Studieservice, på vp@adm.aau.dk eller tlf. 93562161.

Spørgsmål til det videre forløb på de konkrete uddannelser kan rettes til de relevante institutledere.

Læs også