Spring til indhold
Forside

Nyhed

Organiseringen er på plads: Sådan griber AAU implementeringen af kandidatreformen an

Lagt online: 11.03.2025

AAU har nu fastlagt den overordnede organisering af implementeringen af den nye kandidatreform. Få overblikket her.

Nyhed

Organiseringen er på plads: Sådan griber AAU implementeringen af kandidatreformen an

Lagt online: 11.03.2025

AAU har nu fastlagt den overordnede organisering af implementeringen af den nye kandidatreform. Få overblikket her.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Lasse Møller Badstue

Arbejdet med at føre kandidatreformen ud i livet er i fuld gang på AAU. Direktionen vedtog forleden den overordnede organisering for, hvordan universitetet skal arbejde med at implementere kandidatreformen. Organiseringen har været behandlet i Det Strategiske Uddannelsesråd (DSUR) og Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) og drøftet på møder med institutledere, studieledere samt forpersoner og næstforpersoner af studienævn.

Der er mange elementer i kandidatreformen og arbejdet med at implementere reformen sker gennem en projektorganisering, hvor Det Strategiske Uddannelsesråd (DSUR) fungerer som styregruppe, mens projektledelsen er forankret i Studieservice. 

Da kandidatreformen indebærer markante ændringer på forskellige fronter, bliver arbejdet med reformen opdelt i fem spor med hver sin arbejdsgruppe. De får til opgave at fastlægge rammerne for de nye uddannelsestyper, forskerspor samt administration og tilrettelæggelse. Arbejdsgrupperne ledes af et medlem fra DSUR og bemandes bredt. Den lokale organisering og forankring vil finde sted på fakulteter og institutter på baggrund af arbejdsgruppernes arbejde. 

DE FEM SPOR

1: Kandidatuddannelser på 75 ECTS, herunder kvalitetsløft

2: Forskerspor for kandidatuddannelser på 75 ECTS

3: Erhvervskandidater, herunder kvalitetsløft

4: Efter- og videreuddannelse (EVU)/tillægsbeviser på 45 ECTS for kandidater fra 75 ECTS-uddannelser

5: Administration og tilrettelæggelse

Bred repræsentation

Arbejdsgrupperne står over for et stort og krævende arbejde, og ifølge prorektor Anne Marie Kanstrup er det vigtigt, at grupperne bliver sammensat på en måde, hvor dem, der bliver direkte påvirket af kandidatreformen, er repræsenteret. 

”Målet er konstruktiv videndeling og samarbejde. Det er en stor opgave, vi står overfor, og det kræver at vi står sammen – at vi tænker sammen og samarbejder, hvilket vil ske i arbejdspakkerne og i DSUR,” fortæller prorektor Anne Marie Kanstrup.

”Samtidigt kræver en god implementering lokal forankring, hvilket gruppernes medlemmer vil sikre. Derfor har alle grupper medlemmer fra de fire fakulteter, og SSH-fakultetet får både en repræsentant fra humaniora og samfundsvidenskab i nogle af grupperne,” tilføjer hun.

Det er prodekanerne for uddannelse, der indstiller medlemmer fra deres egne områder til de fem spor. I de fem arbejdsgrupper vil der også være repræsentanter fra fx Studieservice, Institute for Advanced Study in PBL, AAU Ph.d. og administrative medlemmer med viden om studieadministration på fakulteter og institutter.

Arbejdsgrupperne etableres i foråret 2025, og de første to arbejdsgrupper begynder arbejdet i foråret. Der er stadig rammer for reformen, der ikke er på plads, men det er forventningen, at disse vil komme på plads i løbet af foråret.

Organiseringen af arbejdet med kandidatreformen:

Tidsplanen for det videre arbejde:

I første del af 2025 fortsætter rammesætningen fra centralt hold, og arbejdsgrupperne i de fem spor etableres. 

Arbejdsgrupperne vedrørende kandidatuddannelser på 75 ECTS og erhvervskandidater sættes i gang først, og arbejdsgrupperne vedrørende forskerspor, administration og EVU/tillægsbeviser på 45 ECTS følger senere.

Fra februar 2025 til december 2027 udvikles og godkendes de nye uddannelser på AAU. Sideløbende forestår institutternes arbejde med implementeringen.

Der vil være en trinvis indfasning af de nye uddannelser, hvor den politiske ambition er, at der:

  • I 2028 skal optages 10 pct. på en kandidatuddannelse på 75 ECTS og 10 pct. på en erhvervskandidatuddannelse.
  • I 2030 skal optages yderligere 5 pct. på en erhvervskandidatuddannelse.
  • I 2032 skal optages yderligere 5 pct. på en erhvervskandidatuddannelse.

Relaterede nyheder