Spring til indhold
Forside

Nyhed

Kandidatreform: Her er udkastet til fremtidens uddannelseslandskab på AAU

Lagt online: 09.05.2025

Direktionen er klar med et udkast til, hvordan kandidatreformen i praksis skal udmøntes på AAU. Planen drøftes i Hovedsamarbejdsudvalget, inden direktionen træffer sin endelige beslutning om, hvilke uddannelser der består, omlægges, udvikles eller lukkes.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Arkivfoto: William Brændstrup

Hvordan kommer fremtidens uddannelseslandskab til at se ud på AAU, når kandidatreformen bliver rullet ud i praksis? Det er det store spørgsmål, som optager mange på AAU i disse dage, hvor universiteternes frist for at indsende deres institutionsplaner til Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM) nærmer sig.

AAU’s fakulteter har de seneste måneder arbejdet intensivt på at udforme deres indstillinger til, hvilke af deres uddannelser, universitetet bør omlægge til en ny type erhvervskandidatuddannelse eller en 75 ECTS-kandidatuddannelse. Direktionen har på baggrund af fakulteternes indstillinger og tværgående hensyn nu et udkast til en samlet institutionsplan klar. 

”Det er ingen hemmelighed, at kandidatreformen er en stor og vanskelig opgave, og jeg glæder mig over, at vi nu har et gennemarbejdet udkast til en institutionsplan, som lever op til de politiske krav, er koordineret med de øvrige universiteter og samtidig beror på grundige overvejelser og input fra de faglige miljøer. De har virkelig arbejdet professionelt med den enorme opgave, det har været at vurdere, hvad der kan omlægges, hvordan uddannelserne kan transformeres og hvilke helt nye uddannelser, der er relevante for arbejdsmarkedet,” lyder det fra prorektor Anne Marie Kanstrup. 

Direktionens forslag til den endelige institutionsplan tager udgangspunkt i de rammer, som UFM har opstillet for arbejdet. Det gælder både i forhold til, hvor mange studerende AAU fremover skal optage på de forskellige typer af kandidatuddannelser samt fordelingen mellem hovedområderne. 

Forslaget tager desuden udgangspunkt i følgende principper for omlægning, som direktionen har vedtaget:

  • Alle ingeniøruddannelser udbydes delvis som 1+2-erhvervskandidatuddannelser 
  • Alle cand.tech.-uddannelser omlægges til 75 ECTS-uddannelser 
  • Gymnasierettede to-faglige uddannelser udbydes fortsat som 120 ECTS-uddannelser 
  • Planen for vækst på AAU’s campus i København fastholdes

Direktionens forslag til den samlede institutionsplan lever op til det politiske krav om, at universitetet i 2028 højst må optage 2.560 studerende på en kandidatuddannelse med de klassiske 120 ECTS, som vi kender det i dag. Fordelt på hovedområder lægger forslaget op til, at områderne inden for HUM, SAMF og NAT får færre 120 ECTS-pladser, end ministeriets rettesnor giver mulighed for, mens det for de sundhedsvidenskabelige og tekniske områder gælder, at der er flere. 

”Afvigelserne mellem hovedområderne bunder primært i lukninger af uddannelser på HUM og SAMF som følge af udflytningsreformen. Derudover har vi fået nogle ekstra pladser til medicinuddannelsen og valgt at holde fast i vores prioritering af udviklingen af campus i København inden for it og bæredygtighed,” siger prorektor.

Med kandidatreformen skal landets universiteter samlet i 2028 omlægge 10 procent af uddannelserne til 75 ECTS-uddannelser og 10 procent til erhvervskandidatuddannelser. I sit forslag til institutionsplanen lægger direktionen dog op til, at universitetet opretter flere pladser til 75 ECTS-uddannelser end påkrævet.

”Det gør vi for at sikre, at det bliver nogle robuste uddannelser,” forklarer prorektor.

De næste skridt

Fakulteternes indstillinger har været drøftet i lokale samarbejdsudvalg. Direktionens samlede indstilling til AAU’s institutionsplan skal drøftes i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) på et ekstraordinært møde den 15. maj, hvorefter direktionen den 19. maj træffer endelig beslutning om planen. 

Den samlede institutionsplan skal sendes til UFM senest den 23. maj og skal indeholde det forventede uddannelseslandskab frem mod 2028. Det forventes herefter, at AAU årligt skal opdatere dele af institutionsplanen i takt med, at der lægges mere konkrete planer for det nye uddannelseslandskab.

Det er i øvrigt politisk vedtaget, at kandidatreformen skal evalueres i 2028.

Når den endelige institutionsplan er afleveret, går arbejdet med implementeringen for alvor i gang. Universitetet nedsætter en række arbejdsgrupper, som skal arbejde med den lokale implementering af kandidatreformens forskellige elementer. Arbejdsgrupperne, der skal arbejde med rammerne for henholdsvis erhvervskandidatuddannelser og 75 ECTS-uddannelser, er i øjeblikket ved at blive etableret, og grupperne begynder officielt arbejdet ved et kickoff-arrangement den 24. juni.

Læs også