Spring til indhold
Forside

Nyhed

Prorektor: Vi skal arbejde klogt – og skynde os langsomt

Lagt online: 26.06.2024

Flere af de helt centrale elementer i den nye kandidatreform er endnu ikke på plads. Derfor ser prorektor Anne Marie Kanstrup ingen grund til, at AAU på nuværende tidspunkt sætter gang i det helt store arbejde omkring kandidatreformen. Vi skal ikke haste en løsning igennem, og det skal vi holde fast i for de studerendes skyld og for vores uddannelsers skyld, lød det til mandagens spørgetime om kandidatudvalgets delafrapportering.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs

Kan en kandidatuddannelse med den nye reform både være lang og kort? Hvordan undgår man, at der bliver A- og B-hold? Og hvordan sikrer man, at der i fremtiden også kommer nye forskertalenter fra de kortere kandidatuddannelser? Det var nogle af de spørgsmål, som medarbejdere på Aalborg Universitet (AAU) havde til prorektor Anne Marie Kanstrup, som mandag eftermiddag havde inviteret alle medarbejdere til spørgetime om kandidatudvalgets delafrapportering. Den blev offentliggjort onsdag i sidste uge.

Mange uafklarede spørgsmål

”Hovedbudskabet herfra er, at vi efter et halvt års intensivt arbejde kan konstatere, at der er helt centrale elementer i de nye uddannelser, som ikke er på plads endnu. Det gælder fx principper for, hvilket semester studerende på en erhvervskandidatuddannelse skal være til stede på universitetet, og hvornår de skal arbejde hos arbejdsgiveren,” lød det fra prorektor Anne Marie Kanstrup.

Listen over uafklarede spørgsmål var betydeligt længere end listen over afklarede spørgsmål, og prorektor lagde heller ikke skjul på, at udvalget ’havde lang vej igen’.

Afklarede og uafklarede elementer i forbindelse med kandidatreformen ved delrapportens offentliggørelse.
Grafik: Lone Bechmann

Særligt rammerne omkring erhvervskandidatuddannelsen har ifølge prorektor fyldt meget i udvalgets diskussioner indtil nu. I de økonomiske rammer for reformen fremgår det, at studerende på de nye erhvervskandidater skal indgå i arbejdsudbuddet ved at arbejde 25 timer om ugen – vel at mærke samtidig med at de skal passe deres fuldtidsstudier. Det giver en samlet arbejdsuge på op mod 61 timer om ugen, og det er ikke en holdbar løsning for de studerende, mener universiteterne.

Ifølge prorektor er bekymringen, at en erhvervskandidatuddannelse med så stor en arbejdsbyrde simpelthen ikke vil være attraktive for studerende. At ingen eller kun ganske få vil søge ind på dem. Universiteterne forudser, at konsekvensen dermed bliver, at universiteterne i stedet vil være nødt til at oprette betydeligt flere korte kandidatuddannelser på 75 ECTS end politikerne har lagt op til. Ønsket er, at 20 procent af kandidatuddannelserne skal omlægges til erhvervskandidater og 10 procent til korte kandidatuddannelser på 75 ECTS. Lige nu er universiteternes vurdering, at det kun er muligt at omlægge syv procent af uddannelserne til erhvervskandidatuddannelser.

Hvad siger forligspartierne?

Prorektor gennemgik det videre forløb for udvalgets arbejde frem mod oktober. Her skal udvalget aflevere sin endelige rapport med anbefalinger til, hvordan det nye kandidatlandskab skal se ud.

”Herefter er der drøftelser i den politiske forligskreds, og dér kan man så håbe, at der kommer en lille sprække, men det ved vi jo ikke. Det må vi vente og se,” sagde prorektor.

Hermed kom Anne Marie Kanstrup med en slet skjult henvisning til Danske Universiteters appel til politikerne om at løsne præmissen for reformen, som blandt andet er omtalt i et debatindlæg på Altinget.dk.

God tid til at udvikle gode uddannelser

Prorektor understregede flere gange, at rammerne for de nye kandidatuddannelser ikke er på plads.

”Det siger jeg så tydeligt her, fordi jeg ved, at mange af jer har tænkt, at nu kommer delrapporten, og så kan vi komme i gang med at se på, hvilke uddannelser der skal omlægges. Det fremgår af delrapporten, at vi nu kan gå i gang med at inddrage bredere på universiteterne, men jeg mener ikke, det giver mening, før vi kender rammerne for arbejdet,” forklarede prorektor.

Universiteterne har fra januar 2025 tre år til at udvikle og få godkendt de nye uddannelser, og prorektor understregede, at AAU i det arbejde skal tænke sig godt om.

”Vi skal arbejde klogt – og skynde os langsomt,” lød det.

”Vi skal ikke haste en løsning igennem, og det skal vi holde fast i for de studerendes skyld og for vores uddannelsers skyld. Vi vil holde fokus på, at på AAU udbyder vi uddannelser af høj kvalitet, med et godt studiemiljø og tæt kontakt mellem studerende og underviser,” tilføjede prorektor inden hun åbnede op for spørgsmål fra salen.

Medarbejdernes spørgsmål og perspektiver


Omkring 50 medarbejdere var dukket op til spørgetimen i Aalborg eller så med fra København og Esbjerg. Flere personer havde spørgsmål til prorektor.

Én medarbejder gav udtryk for sin bekymring for, om der reelt vil nå at komme en afklaring på, hvordan det nye kandidatlandskab skal se ud inden foråret. Her kan de første studerende, som på sigt skal gå på de nye kandidatuddannelser, søge ind på en bacheloruddannelse. Hertil svarede prorektor, at afklaringen skal være på plads inden da, så de kommende studerende også kan vide, hvilke kandidatuddannelser deres bacheloruddannelse giver adgang til.

En anden medarbejder ville vide, om universiteterne skal omlægge ens uddannelser på samme måde. Prorektor svarede, at udvalget er forpligtet til at lave et uddannelseslandskab, der hænger sammen, og at hun har en forventning om, at universiteterne ’kigger hinanden i øjnene’ og taler sammen om, hvordan en konkret uddannelse skal omlægges på tværs af universiteterne.

Andre spørgsmål gav anledning til, at prorektor slog fast, at de korte kandidatuddannelser på 75 ECTS skal have et forskerspor, så der også i fremtiden vil blive uddannet forskere inden for disse fag.

Professor Dorte Hammershøi (med mikrofonen til venstre) mener, det er vigtigt at se muligheder i reformen. Ud af røgen på enhver reform opstår der jo ofte muligheder, som man ikke havde set komme, sagde hun efter spørgetimen.

Muligheder i reformen

Professor Dorte Hammershøi fra Institut for Elektroniske Systemer var en af de medarbejdere, som deltog i spørgetimen. AAU Update har talt med Dorte Hammershøi efter arrangementet, og hun fortæller, at hun deltog for at forstå, hvordan vi arbejder med uddannelsesreformen på AAU.

”I mit snævre fagmiljø har vi i de senere år fået nedlagt to uddannelser, som er meget efterspurgt af industrien, men mindre efterspurgt af de studerende, som vores markedsføring er effektiv overfor. Jeg har savnet en udviklingsstrategi, som giver plads til uddannelsesforløb med få studerende med industriel relevans. Ud af røgen på enhver reform opstår der jo ofte muligheder, som man ikke havde set komme,” sagde Dorte Hammershøi, der ser muligheder i reformen.

”Det lader til, at vi kun kan se begrænsninger, fortrolighedsklausuler og problemer. Hele retorikken omkring noget, som kunne være en udviklingsmulighed for nogle studieområder, er tåget ind i bekymringer. De er reelle, så fair nok, men hvis vi skal knække koden, er vi nødt til at arbejde med nogle konkrete cases, som kan inspirere den ene eller anden vej,” tilføjer professoren.

Dorte Hammershøi opfordrer universitetsledelsen til hurtigst muligt at sætte gang i et in-house udviklingsforløb, som kan være inspiration til dem, der skal fastlægge rammerne for kandidatuddannelserne.