Nyhed
Prorektor inviterer til spørgetime om kandidatudvalgets delafrapportering
Lagt online: 19.06.2024

Nyhed
Prorektor inviterer til spørgetime om kandidatudvalgets delafrapportering
Lagt online: 19.06.2024

Prorektor inviterer til spørgetime om kandidatudvalgets delafrapportering
Nyhed
Lagt online: 19.06.2024
Nyhed
Lagt online: 19.06.2024
Af Lea Laursen Pasgaard og Karen Worm Markussen, AAU Kommunikation og Public Affairs. Foto: Claus Søndberg
Prorektor Anne Marie Kanstrup inviterer mandag den 24. juni AAU’s ansatte til spørgetime om kandidatudvalgets delafrapportering, som netop er blevet offentliggjort. Her vil hun holde et kort oplæg om delafrapporteringens hovedpointer og derefter svare på spørgsmål fra salen.
Kandidatudvalget blev nedsat i september 2023 og har i sin første arbejdsperiode særligt drøftet rammerne for de nye uddannelsestyper og det nye kandidatlandskab. Udvalget har blandt andet drøftet, hvordan de nye typer af kandidatuddannelser, dvs. de korte kandidatuddannelser på 75 ECTS og de nye fleksible erhvervskandidatuddannelser, kan indrettes. Derudover har fokus været dimensioneringen af de akademiske bacheloruddannelser, og hvordan de nye engelsksprogede studiepladser kan fordeles i 2024.
Det fremgår af kandidatudvalgets delrapportering, at der stadig er mange ubekendte. Rapporten viser, at udvalget blandt andet har arbejdet med mange forskellige modeller for nye erhvervskandidatuddannelser, og at drøftelserne især har kredset om beregningstekniske forudsætninger.
Kandidatudvalgets delrapport viser, at presset på de studerende risikerer at blive større i fremtiden. Det skyldes, at reformen forudsætter, at der sker en stigning i arbejdsudbuddet. Hvis de beregninger skal holde, skal studerende på de nye erhvervskandidatuddannelser arbejde op til 61 timer om ugen. Det er hverken rimeligt eller realistisk, mener rektorerne. De mener, at det vil gøre de nye erhvervskandidatuddannelser mindre attraktive, og at konsekvensen vil være, at få studerende vil søge ind på en erhvervskandidat. Det vil i sidste ende betyde, at universiteterne vil omlægge en langt større andel til korte 75 ECTS- kandidatuddannelser, end det var ønsket i den politiske aftale bag reformen.
Rammerne for den nye korte kandidatuddannelser på 75 ECTS er heller ikke afklaret. Delrapporten viser, at der blandt andet mangler afklaring af, hvilken titel dimittender på den korte kandidatuddannelse på 75 ECTS skal have, kvalitetsløftet på uddannelserne, forskervej og efter- og videreuddannelsesmuligheder for dimittender med 75 ECTS-uddannelser.
”Samlet set kan vi på dette stadie i processen konstatere, at der simpelthen er for mange ubekendte til, at det giver mening, at vi sætter de store ændringer i gang på nuværende tidspunkt,” lyder det fra prorektor Anne Marie Kanstrup, som har været en del af den forberedende arbejdsgruppe til kandidatudvalget, der bidrager til at kvalificere de konkrete beslutningsoplæg til kandidatudvalgets møder.
”Vi skal arbejde klogt, tænke os om og tage den nødvendige tid. Vi skal jo lave uddannelser af høj kvalitet. Vi må forvente, at der kommer afklaring om rammerne i den endelige rapport fra kandidatudvalget til oktober. First things first,” tilføjer prorektor.
Kandidatudvalget har tavshedspligt, og prorektor kan derfor kun svare på spørgsmål, som handler om delafrapporteringen. Den indeholder ikke detaljer på uddannelsesniveau, og reformens betydning for AAU bliver først kendt, efter kandidatudvalgets endelige rapport offentliggøres i efteråret.
Spørgetimen foregår kl. 14.30-15.30 i Aalborg med opkobling til Esbjerg og København, hvor der også er lokaler til fysisk fremmøde. Det bliver ikke muligt at deltage via teams-link.
De fysiske rammer begrænser deltagerantallet, så deltagelse i spørgetimen bliver efter først til mølle-princippet på følgende adresser, og tilmelding er ikke nødvendig:
Kandidatudvalget fremlægger desuden delafrapporteringen ved en høring på Syddansk Universitet (SDU) den 21. juni. Mødet bliver ledet af udvalgets formand, Hanne Meldgaard, der er departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet.