Af Lea Laursen Pasgaard og Marianne Fuglsang Welling Farsinsen. Foto: Lasse Møller Badstue, AAU Kommunikation og Public Affairs
”Vi skal arbejde endnu mere og endnu bedre sammen i Fælles Service (FS) til gavn for hele universitetet. Det er min oplevelse, at FS består af en række stærke, selvstændige enheder præget af høj faglighed. Kritikerne vil nok bruge betegnelsen siloer, men den kritik er jeg ikke enig i, og i dag er tænkt som endnu et skridt på vejen mod et mere samlet og koordineret Fælles Service.”
Sådan lød det fra universitetsdirektør Søren Lind Christiansen, da han tirsdag morgen bød omkring 600 ansatte i FS velkommen til en fælles temadag i Aalborg Kongres & Kultur Center under titlen ’Mere fælles i Fælles Service'.
Samarbejde mellem afdelinger er afgørende
Universitetsdirektøren understregede, at de mange forskellige fagligheder i FS alle er afgørende for understøttelsen af kerneopgaven – den forskning, uddannelse og innovation, som foregår på stedet.
”Jo bedre vi gør vores arbejde, jo bedre kan de gøre deres,” lød argumentet fra universitetsdirektøren.
En af de gennemgående pointer fra dagens oplæg og øvelser var, at det fælles samarbejde på tværs af afdelingerne i FS er afgørende for at lykkes med kerneopgaven.
Carsten Hornstrup, der er forsker og rådgiver i ledelses- og organisationsudvikling, holdt et oplæg om, hvordan man bedst understøtter kultur og samarbejde på tværs. Han understregede, at det, der foregår mellem teams, afdelinger og faggrupper, er afgørende, hvis man vil øge effektiviteten og kvaliteten i en organisation. I organisationer præget af konstante forandringer er det ifølge Carsten Hornstrup de afdelinger, der formår at bevare fokus på samarbejdet, som ’kommer hurtigst gennem’ en organisationsforandring og lander blødest i den nye virkelighed.
”Vi er forbi det punkt, hvor succes skabes sammen med de allernærmeste kolleger, vi sidder sammen med. Det kæmpe potentiale findes imellem afdelingerne,” lød det fra Carsten Hornstrup.
Han opfordrede de ansatte til at se sig selv som en del af en større helhed. Stenhuggeren hugger ikke bare sten – han er med til at bygge en katedral, og respekten for andre bidrag til kerneopgaven er central for, om man lykkes med byggeprojektet.
Kerneopgaven i fokus
En anden oplægsholder, erhvervspsykologen Maja Haslebo, fik for alvor prikket til forsamlingen, da hun meget ligefremt argumenterede for, at det vigtigste i det professionelle arbejdsfællesskab er at have fokus på kerneopgaven. Personlige relationer er mindre vigtige og må aldrig stå i vejen for løsningen af den fælles kerneopgave, lød det. Det affødte flere kritiske spørgsmål fra deltagere i salen, som mener, at man går på arbejde som hele mennesker, og at godt arbejdsfællesskab ikke alene har fokus på kerneopgaven.