Spring til indhold
Forside

Nyhed

Hugger du sten – eller bygger du en katedral?

Lagt online: 02.06.2024

At se sig selv og sin egen opgaveløsning som en del af en større helhed er afgørende for kvaliteten og effektiviteten i opgaveløsningen. Derfor er nysgerrighed og samarbejdsorientering på tværs af afdelinger afgørende i en moderne administration, hvor forandringer er et grundvilkår. Det var én af de gennemgående pointer, da 600 ansatte fra Fælles Service var samlet til en fælles temadag.

Af Lea Laursen Pasgaard og Marianne Fuglsang Welling Farsinsen. Foto: Lasse Møller Badstue, AAU Kommunikation og Public Affairs

”Vi skal arbejde endnu mere og endnu bedre sammen i Fælles Service (FS) til gavn for hele universitetet. Det er min oplevelse, at FS består af en række stærke, selvstændige enheder præget af høj faglighed. Kritikerne vil nok bruge betegnelsen siloer, men den kritik er jeg ikke enig i, og i dag er tænkt som endnu et skridt på vejen mod et mere samlet og koordineret Fælles Service.”

Sådan lød det fra universitetsdirektør Søren Lind Christiansen, da han tirsdag morgen bød omkring 600 ansatte i FS velkommen til en fælles temadag i Aalborg Kongres & Kultur Center under titlen ’Mere fælles i Fælles Service'.

Samarbejde mellem afdelinger er afgørende

Universitetsdirektøren understregede, at de mange forskellige fagligheder i FS alle er afgørende for understøttelsen af kerneopgaven – den forskning, uddannelse og innovation, som foregår på stedet.

”Jo bedre vi gør vores arbejde, jo bedre kan de gøre deres,” lød argumentet fra universitetsdirektøren.

En af de gennemgående pointer fra dagens oplæg og øvelser var, at det fælles samarbejde på tværs af afdelingerne i FS er afgørende for at lykkes med kerneopgaven.

Carsten Hornstrup, der er forsker og rådgiver i ledelses- og organisationsudvikling, holdt et oplæg om, hvordan man bedst understøtter kultur og samarbejde på tværs. Han understregede, at det, der foregår mellem teams, afdelinger og faggrupper, er afgørende, hvis man vil øge effektiviteten og kvaliteten i en organisation. I organisationer præget af konstante forandringer er det ifølge Carsten Hornstrup de afdelinger, der formår at bevare fokus på samarbejdet, som ’kommer hurtigst gennem’ en organisationsforandring og lander blødest i den nye virkelighed.

”Vi er forbi det punkt, hvor succes skabes sammen med de allernærmeste kolleger, vi sidder sammen med. Det kæmpe potentiale findes imellem afdelingerne,” lød det fra Carsten Hornstrup.

Han opfordrede de ansatte til at se sig selv som en del af en større helhed. Stenhuggeren hugger ikke bare sten – han er med til at bygge en katedral, og respekten for andre bidrag til kerneopgaven er central for, om man lykkes med byggeprojektet.

Kerneopgaven i fokus

En anden oplægsholder, erhvervspsykologen Maja Haslebo, fik for alvor prikket til forsamlingen, da hun meget ligefremt argumenterede for, at det vigtigste i det professionelle arbejdsfællesskab er at have fokus på kerneopgaven. Personlige relationer er mindre vigtige og må aldrig stå i vejen for løsningen af den fælles kerneopgave, lød det. Det affødte flere kritiske spørgsmål fra deltagere i salen, som mener, at man går på arbejde som hele mennesker, og at godt arbejdsfællesskab ikke alene har fokus på kerneopgaven. 

Vi er forbi det punkt, hvor succes skabes sammen med de allernærmeste kolleger, vi sidder sammen med. Det kæmpe potentiale findes imellem afdelingerne.

Carsten Hornstrup, oplægsholder

Universitetsdirektøren lagde i sine afsluttende bemærkninger i salen ikke skjul på, at han havde forventet, at der ’ville opstå lidt friktion’ efter Maja Haslebos oplæg.

”Tanken med oplægget var, at det kunne få sat nogle refleksioner i gang. Det er ikke det samme som, at de pointer, vi blev præsenteret for i oplægget, er den måde, vi skal leve på i morgen. Men jeg mener, det er vigtigt, at vi alle sammen tænker over, hvordan vi i vores opgave bidrager til kerneopgaven. Det er det, vi bliver vurderet på af resten af organisationen i sidste ende,” lød det fra Søren Lind Christiansen.

Flere tværgående arrangementer forude

Det er første gang i universitetets 50-årige historie, at alle ansatte i Fælles Service er samlet til en fælles temadag, og alle fik gennem forskellige øvelser lejlighed til at tale med kolleger fra andre afdelinger i løbet af dagen. Blandt andet om det gode samarbejde og forandringer, der har styrket og udfordret den enkelte og fællesskabet. Og netop det fysiske møde med kolleger, man ikke er sammen med til dagligt, var noget af det, som flere deltagere fremhævede som særligt positivt ved dagen.

Temadagen er én ud af flere aktiviteter, som i tråd med AAU’s strategi har til formål at styrke administrationen – herunder samarbejdet på tværs af FS-afdelinger. I efteråret er Aalborg Universitetsbibliotek vært ved den første af flere forventede ´åbent hus´-arrangementer i FS-afdelingerne, som netop søger at skabe rum for mødet mellem FS-kolleger på tværs af afdelingerne.

Hvad sagde deltagerne om dagen?

Cecilie Karoline Kalbakk Elgaard

Grafisk designer i AAU Kommunikation og Public Affairs

Vibeke Pedersbæk

Teamleder i Budget og Planlægning, Økonomiafdelingen

Rainer Bohm

It-arkitekt i IT Services

Cecilie: Det var spændende at samles på tværs. Der er mange mennesker, jeg slet ikke kender. Det var fedt at snakke med nogen, jeg ikke har mødt før, for det gav mig et bedre billede af, hvad andre i organisationen arbejder med. Det ville jeg ønske, der havde været mere af. Oplæggene var en ret blandet oplevelse. Særligt det sidste oplæg gjorde indtryk og gav anledning til undren, og jeg ville ønske, at der havde været mere tid til at diskutere hendes perspektiver.

Vibeke: Jeg synes generelt, at det var nogle rigtig gode oplæg, som komplementerede hinanden fint. Jeg synes, jeg går hjem med nogle pointer, jeg kan bruge til noget. Både pointen om at ’se ud ad vinduet’ og være nysgerrig på de nærme samarbejdspartnere fra andre afdelinger. Men også det andet oplægs pointe om, at vi skal huske at have fokus på kerneopgaven. Det var et modigt oplæg, synes jeg. Og så giver det bare noget til fællesskabsfølelsen at mødes fysisk til sådan en dag her Så mærker man, at man er en del af noget større. Vi er afhængige af hinanden i løsningen af vores opgaver.

Rainer: Jeg kan godt genkende nogle af de pointer, der er kommet frem i dag. Vi skal selvfølgelig forsøge at mindske siloopbygning – man har helt naturligt et fagligt fællesskab med nogle fra organisationen, man ofte samarbejder med. Det kan være svært at huske at 'kigge ud ad vinduerne' og ind i andre afdelinger, selvom det kunne være gavnligt. Der er sådan en dag som i dag god til at give indspark til at få husket på det.

Se flere billeder fra dagen: