Nyhed
Ulrik skal rådgive forskere om god videnskabelig praksis
Lagt online: 24.04.2025

Nyhed
Ulrik skal rådgive forskere om god videnskabelig praksis
Lagt online: 24.04.2025

Ulrik skal rådgive forskere om god videnskabelig praksis
Nyhed
Lagt online: 24.04.2025
Nyhed
Lagt online: 24.04.2025
Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation og Public Affairs. Foto: AAU
For en ung forsker kan det være vanskeligt at sige fra over for en ældre kollega, der insisterer på at få sit navn på en artikel, selvom vedkommende ikke har bidraget væsentligt til publikationen.
Cirka en tredjedel af de i alt 446 ph.d.-studerende på SUND peger på problemer med forfatterskabet, når de samarbejder med kolleger om videnskabelige artikler. For eksempel kan de opleve at blive presset ovenfra af ph.d.-vejledere og få at vide, at det er almindelig praksis.
Det viser en undersøgelse af medforfatter-praksis ved ph.d.-skolen, som ph.d.-udvalget har lavet. Resultaterne er i overensstemmelser med både nationale og internationale undersøgelser.
Ledelsen på SUND ønsker at skabe bedre rammer for samarbejde og videnskabelig praksis. Derfor er professor Ulrik Baandrup udpeget til særlig sparringspartner med ansvar for at understøtte god forskningspraksis og samarbejde i det sundhedsvidenskabelige miljø.
Baandrup er internationalt anerkendt for sin forskning i kardiovaskulær patologi. Han har en lang karriere bag sig inden for sygehusvæsenet, og han glæder sig til nu at tage hul på et nyt kapitel som SUND-fakultetets første Named Person.
”Jeg vil give sparring og råd i forbindelse med forfatterskabstvivl og uenigheder til ph.d.-studerende og forskere. Jeg ønsker og håber på, at vi sammen kan finde ud af det,” siger Ulrik Baandrup.
Ansvaret for rådgivning om god videnskabelig praksis og forskningsetiske spørgsmål ligger i dag som udgangspunkt hos den personaleansvarlige, det vil sige institutlederen eller forskningsgruppelederen.
Men Named Person-ordningen skal sikre, at den enkelte forsker kan få løbende, uvildig rådgivning og sparring fra en person, som ikke er en del af ledelsen. For en uvildig dialog er en forudsætning for at udbygge kendskab til gældende principper og retningslinjer om forfatterskab, både skrevne og uskrevne, lyder det fra ph.d.-skoleleder og professor Pascal Madeleine.
”Undersøgelsen peger på væsentlige udfordringer med tvivlsomme forfatterskabspraksisser på fakultetet, og det er vi nødt til at tage hånd om. Jeg er sikker på, at uvildig rådgivning er et skridt mod endnu bedre videnskabelig praksis på SUND,” siger Pascal Madeleine.
SUND-fakultetet er ikke frontløbere på AAU, når det handler om Named Persons. Det Humanistiske Fakultet havde en lignende ordning, inden fakultetet i 2022 blev lagt sammen med SAMF-fakultetet.
Ledelsen på SSH-fakultetet har efter indstilling fra Akademisk Råd besluttet at videreføre ordningen efter en pilotfase.
”Ordningen er gjort permanent, fordi den kan være med til at støtte forskere og ph.d.-studerende i at håndtere og løse nogle af de uenigheder og konflikter, der kan opstå i forbindelse med gennemførelse og rapportering fra forskning,” siger Søren Kristiansen, der er prodekan for forskning og innovation på SSH-fakultetet.
Fakultetet har udnævnt lektor Lise Rolandsen Agustín, Institut for Politik og Samfund, og lektor Jes Lynning Harfeld, Institut for Kultur og Læring, til Named Persons.
Sammen skal de opbygge kompetencer og være med til at udbrede viden om god videnskabelig praksis og forskningsetik bredt på fakultetet.
Fakta