Spring til indhold
Forside

Nyhed

TECH-dekan: I begyndelsen virkede det kunstigt

Lagt online: 17.06.2024

Sid på en ny plads ved hvert møde. Tal ikke mere end to minutter ad gangen. Lad alle få ordet og tilkendegiv først din egen mening til sidst. Det er nogle af principperne for inkluderende mødeledelse, som dekan Thomas Bak gennem længere tid har praktiseret. Resultatet er bedre og mere konstruktive møder, og alle, der går til møder, kan have glæde af redskaberne, mener både han og institutleder Anne Merrild Hansen fra PLAN.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Fotos: Trine Schack, iPixel og Ida Marie Jensen, AAU

De fleste har formentlig prøvet at sidde til møder, hvor det er de samme få personer, der taler, og hvor langt fra alle meninger og perspektiver kommer frem. Sådanne møder har dekan Thomas Bak deltaget i mange af. Han har også selv været mødeleder for møder, der var sådan. Men siden han for nogle år tilbage var til AAU’s årlige Lederdag om diversitet, har han arbejdet på at skabe mere inkluderende møder. Både på Det Tekniske Fakultet for IT og Design (TECH) og på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet (ENGINEERING), hvor han i øjeblikket er konstitueret dekan.

”Det virkede kunstigt og var nærmest lidt dramatisk for mig, da jeg begyndte at arbejde efter principperne. Det ændrede virkelig dynamikken på møderne,” siger Thomas Bak.

Dekanen gav tydeligt udtryk for, at nu skulle de prøve noget nyt. Han begyndte at sætte sig på en ny plads ved hvert møde, og han sørgede for at ændre på talerækkefølgen ved møderne. På den måde var det ikke altid den samme, der fik ordet først, og som dermed kunne være med til at sætte stemningen for resten af mødet. Samtidig bad han lejlighedsvis deltagerne om at bruge et minut på at reflektere over deres svar, inden de fremlagde det. På denne måde var det ikke altid førsteindskydelserne, der kom på bordet.

”Det flyttede noget, synes jeg. Det har givet nogle mere behagelige møder, men jeg synes også, at vi får truffet nogle bedre beslutninger, når vi får hørt alle meninger ved et møde,” siger Thomas Bak.

Kortet er en fysisk reminder

AAU’s Udvalg for Ligestilling og Diversitet (ULD) har dette forår lanceret et kort med otte håndgribelige principper og værktøjer til inkluderende mødeledelse.

Tips til inkluderende mødeledelse

  • Mødeleder og mødedeltagere har ikke faste siddepladser.
  • Giv mødedeltagerne tid til refleksion, inden punkterne på dagsordenen drøftes.
  • Vær opmærksom på, at deltagerne kun taler i to minutter eller lader samtalen køre på runde.
  • Variér rækkefølgen i taletid fremfor at følge først-til-mølle-princippet.
  • Vær opmærksom på de deltagere, der siger mindst og spørg dem uopfordret undervejs.
  • Bed om god tone, hvis der opstår mikroaggressioner.
  • Vær opmærksom på ikke at tilkendegive din holdning som mødeleder, før alle mødedeltagere er hørt – vær faktuel i introduktion til punkter.

Kilde: Udvalget for Ligestilling og Diversitet på AAU.

Kortet har fornyet Thomas Baks interesse for principperne og er blevet en fysisk, håndgribelig reminder om at huske at bruge de konkrete tips, som han allerede har god erfaring med virker.

”Vi har en effektiv, men uformel mødekultur på TECH. Hvis nogen taler for længe, plejer jeg at lave lidt sjov med det ved at vifte lidt med kortet. Men bag morskaben ligger der selvfølgelig også en pointe om, at der skal være plads til alle,” fortæller dekanen.

Som institutleder for Institut for Bæredygtighed og Planlægning deltager Anne Merrild Hansen i dekanens månedlige møder i fakultetsledelsen på TECH. Hun arbejder som institutleder selv med at skabe en god mødekultur på sit institut, og hun mærker klart, at det også er et fokus hos Thomas Bak.

”Jeg kan nogle gange godt være én af dem, der falder i, og sidder og tænker over tingene. Det ved Thomas godt, så han kan godt finde på at spørge mig direkte, om jeg har noget, jeg vil dele. Så får jeg lige samlet tankerne, og det er enormt vigtigt, at vi giver hinanden tid og er nærværende,” fortæller Anne Merrild Hansen.

Principperne for inkluderende mødeledelse falder, efter eget udsagn, institutlederen meget naturligt. Anne Merrild Hansen går selv meget op i tonen, når hun er mødeleder:

”For mig handler det ikke kun om, at vi skal tale ordentligt til hinanden. Vi skal også være anerkendende. Det betyder utrolig meget i en dialog med et ’det var faktisk en rigtig god pointe, du kom med der. Man kan også se det på den her måde’. Så det hele ikke bare bliver en kamp om ord,” fortæller Anne Merrild Hansen.

Obligatorisk for ledere – men relevant for alle

Principperne om inkluderende mødeledelse er udviklet som en del af en masterclass om inkluderende ledelse, som direktionen var på i januar 2024. Direktionen har efterfølgende besluttet, at kurset også skal være obligatorisk for kredsen af institutledere, sekretariatsledere og vicedirektører på AAU. Anne Merrild Hansen og Thomas Bak mener imidlertid, at mange andre også kunne få glæde af at arbejde med principperne på møder. Principperne er ikke kun for det øverste ledelseslag.

”Et godt råd er: Prøv det. Du behøver ikke sætte fokus på det hele på én gang. Prøv at bytte pladser. Tag en ’bordet rundt’ i stedet for, at det kun er dem, der hurtigt rækker hånden op, som kommer til orde, siger Anne Merrild Hansen.

Hun tilføjer:

”Det er ofte i refleksionerne og nuancerne, at guldkornene kommer frem. Principperne handler ikke kun om, at folk skal føle sig bedre tilpas, men om at beslutningerne rent faktisk bliver bedre.”

Mere information:

Er du interesseret i et kort med principperne om inkluderende mødeledelse, som du kan medbringe til møder eller have liggende i et mødelokale, er du velkommen til at kontakte Rektorsekretariatet på rektorsekretariatet@adm.aau.dk.

Udvalget for Ligestilling og Diversitet, AAU