Spring til indhold
Forside

Nyhed

Ny PET-kampagne skal skabe dialog blandt forskere

Lagt online: 30.01.2024

Hvordan beskytter vi bedst dansk forskning imod spionage? Det skal en ny kampagnen ’Sikker forskning – lidt af en videnskab’ sætte fokus på.

Nyhed

Ny PET-kampagne skal skabe dialog blandt forskere

Lagt online: 30.01.2024

Hvordan beskytter vi bedst dansk forskning imod spionage? Det skal en ny kampagnen ’Sikker forskning – lidt af en videnskab’ sætte fokus på.

Dansk forskning og innovation er under pres fra den markante og vedvarende interesse, som fremmede, ikke-ligesindede stater udviser i dansk viden, teknologi og knowhow. Denne udvikling stiller nye og høje krav til universiteternes evne til at håndtere sikkerhedsmæssige udfordringer af stor betydning for den nationale sikkerhed.

- Vi skal i Danmark udnytte de fulde potentialer af vores viden og innovation, men vi er samtidig nødt til at indtænke sikkerhed i langt højere grad – og helst helt fra begyndelsen, siger PET’s kontraspionagechef Anders Henriksen.

Øget bevidsthed og dialog

PET har, i tæt dialog med AAU og de øvrige universiteter, identificeret et behov for en målrettet indsats overfor det videnskabelige personale for at igangsætte en dialog om vidensmiljøernes ansvar, sikkerhedsbevidsthed og muligheder for handling.

Formålet med kampagnen er at øge målgruppens bevidsthed om spionagetruslen og truslen fra anden ulovlig eller uønsket vidensoverførsel, samt at skabe opmærksomhed om de dilemmaer forskerne oplever qua deres nøglerolle i forhold til at forebygge truslen.

- Vi er i PET meget bevidste om, at en række danske forskningsinstitutioner og virksomheder står overfor en stor opgave og er centrale for varetagelsen af Danmarks sikkerhed. Det er institutionerne selv, som i sidste ende må afveje behovet for sikkerhed overfor andre hensyn, som fx hensynet til forskningsfriheden eller økonomiske hensyn. PET bistår naturligvis gerne med rådgivning, hvis det er nødvendigt, udtaler Karen Lund Petersen, chef for PET’s Center for Innovations- og Videnssikkerhed.

Den primære målgruppe for kampagnen er de forskere på landets universiteter, der arbejder inden for bl.a. energi-, biotek-, kvante-, rum-, robot- og forsvarsteknologi.

Kampagnen bliver bl.a. præsenteret på landets universiteter, med plakater i byrummet og på en ny del af PET’s hjemmeside på www.pet.dk/sikkerforskning.

Hvad gør PET?

PET har de seneste år øget indsatsen på området – bl.a. ved at oprette Center for Innovations- og Videnssikkerhed, hvis opgave det er at beskytte Danmarks interesser og nationale sikkerhed ved at øge modstandsdygtigheden mod spionage og anden uønsket vidensoverførsel i danske forskningsinstitutioner og virksomheder.

- I PET oplever vi en markant stigning i behovet for rådgivning, når danske forskningsinstitutioner og forskningstunge virksomheder skal navigere i den nye sikkerhedspolitiske virkelighed. Vi rådgiver dagligt forskningsinstitutioner om truslen fra blandt andet Rusland og Kina, fortæller Karen Lund Petersen.

Denne tekst er baseret på en pressemeddelelse fra PET.

Baggrund

  • For at styrke danske vidensinstitutioners sikkerhed udviklede Uddannelse og Forskningsministeriet i samarbejde med universiteterne i 2022 en række anbefalinger (de såkaldte URIS retningslinjer) med henblik på ”bedre at understøtte danske uddannelses- og forskningsinstitutioner i deres internationale samarbejder til gavn for dansk forskning og konkurrenceevne og uden at kompromittere Danmarks sikkerhed.” (URIS 2022, s. 5)
  • Med baggrund i URIS Retningslinjerne har PET iværksat en særlig indsats for at styrke sikkerheden i dansk innovation og forskning. Indsatsen handler kort og godt om at beskytte den forskning og den innovation, der er nødvendig for at sikre, at også fremtidige generationer af danskere kan leve i frihed og velstand.
  • Danske universiteter og virksomheder skal blive mere kompetente til – i samarbejde med sikkerhedsmyndighederne – at håndtere de sikkerhedstrusler, som den globale kamp om viden fører med sig.
  • Selvom PET leverer efterretningsbaseret rådgivning om truslen, er det i sidste ende universiteterne som skal tage beslutninger om eventuelle ansættelser og samarbejder. Det er stadig den enkelte forsker som varetager de daglige forskningssamarbejder og definere forskningsområderne. Balancen mellem forskningsfrihed og national sikkerhed er med andre ord en, som skal findes i forskningsmiljøerne.
  • PET’s kampagne skal understøtte den nødvendige dialog om, hvordan vi bedst finder balancen mellem forskningsfrihed og national sikkerhed.