Spring til indhold
Forside

Nyhed

Lars Løkke Rasmussen til debat på AAU: Ikke alle unge skal på universitetet

Lagt online: 31.10.2024

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen gæstede mandag AAU, hvor han tog en dialog med AAU’s studerende om alt fra uddannelsesreformer, krig i Ukraine og præsidentvalg i USA.

Af Lucca Elisa Pedersen Szast, Lea Laursen Pasgaard, Sofie Astrup, og Matilde Albrektsen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Fotos: Anders Fast Nielsen

Fibigerstræde 15 bød mandag den 28. oktober på mere end kaffe og kantinemad, da AAU’s studerende fik mulighed for at stille skarpe spørgsmål til udenrigsminister og formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen. Anledningen var en dialog om fremtidens Danmark, uddannelsesreformen og om Danmarks rolle i verden.

En verden i forandring

”Jeg håber bare, at vi kan snakke om det, der interesserer jer. For jeg har det her billede af, at vi lever i noget mere omskiftelige tider, end jeg kan huske, da jeg var på jeres alder,” lød det indledningsvist fra Lars Løkke Rasmussen.
 
Omkring 100 studerende var mødt op, og spørgsmålene fra de fremmødte i salen kredsede meget om de seneste uddannelsesreformer, men der var også spørgsmål om støtten til Ukraine, medicinuddannelsen, misinformation via sociale medier og konsekvenserne af det forestående amerikanske præsidentvalg.

Fremtiden kalder på reformer

Lars Løkke Rasmussen mener, at reformer er nødvendige for at forberede Danmark på nogle af de store udfordringer, som Danmark og verden står overfor. Blandt andet de faldende befolkningstal og den usikre sikkerheds- og geopolitiske situation grundet krigen i Ukraine.

Det er blandt andet i den sammenhæng, man ifølge Lars Løkke Rasmussen skal se regeringens oplæg til reformer på uddannelsesområdet.

”For mig handler det blandt andet om, at alle unge får udløst deres potentiale. At alle skal op at stå på tæerne og række ud efter kundskabens frugter,” lød det fra udenrigsministeren.

”Med reformerne på uddannelsesområdet forsøger vi at være mere præcise på, hvad det er for en fremtidig arbejdsstyrke, vi som samfund har behov for. Vi prøver at skubbe lidt på for, at folk får valgt nogle uddannelsesretninger, som ikke alle sammen fører til universitetet, men i højere grad også til vores erhvervsuddannelser, tilføjede han.
 
Udenrigsministeren havde også tid til at blive efter arrangementet for at besvare endnu flere spørgsmål fra de fremmødte studerende.

Reaktioner på debatten

Tobias Dahl, læser Politik og Administration på 1. semester

Lukas Andersen, læser Politik og Administration på 1. semester

Caroline Morel, læser Medicin på 3. semester

Hvad tager du med fra debatten med Lars Løkke Rasmussen?

Tobias: Personligt synes jeg ikke, at vi hører ham fortælle noget, som han ikke har præsenteret før. Jeg synes selv, at det er interessant at spørge Lars Løkke ind til afskaffelsen af 10. klasserne, fordi det er højaktuelt. Selvfølgelig skal vi lytte, når politikere i toppen taler, men jeg synes ikke, at han svarer andet til min spørgsmål end, at det handler om økonomi. 

Lukas: Jeg synes, at der var mange gode spørgsmål fra de andre studerende. Desværre mener jeg ikke, at Lars Løkke formår at svare på dem. Hans svar hænger nemlig ikke sammen med spørgsmålene. Det giver fx ikke mening, at han vil holde døre åbne for de unge og samtidig lukke én ved at afskaffe 10. klasserne.

Caroline: Hovedfokus i debatten lå på udenrigspolitik. Efter min mening manglede der bekymrende meget viden om, hvordan vores sundhedsvidenskabelige uddannelser er bygget op. Det er noget, som jeg synes, at de enkelte universiteter bør arbejde videre med. For min studietid har det en påvirkning, fordi vi kommer til at få flere studiepladser allerede næste år. I forvejen sidder nogle af mine medstuderende, som burde være i gruppelokalerne, på gangene, fordi vi ikke har pladsen til dem i forelæsningssalene. Derfor bliver jeg bekymret for antallet af undervisere og den generelle kapacitet og kvalitet på uddannelserne.

Hvad synes du om hans svar til spørgsmålene om den nye uddannelsesreform?

Tobias: I forhold til reformen synes jeg, at det var nogle meget blandede bolsjer. Jeg synes, det er fint, at nogle uddannelser bliver kortere, men hertil mener jeg samtidig, at politikerne skærer alle over én kam. Det kan føles som et kontrolpræget indgreb på, hvordan vi som studerende bør uddanne os, hvilket er ærgerligt. Dog kan jeg godt lide tanken om løbende opkvalificeringsmuligheder.

Lukas: Personligt har jeg mere interesse i Danmarks udenrigspolitik, hvilket jeg synes, der manglede en smule kritik af i forhold til Ukraine og Israel. Hovedfokus var det amerikanske valg.

Caroline: Jeg spurgte selv ind til kapaciteten og kvaliteten af de sundhedsfaglige uddannelser, men i forhold til hans svar synes jeg, at det var tydeligt, at han arbejder med udenrigspolitik. Tankerne om fleksible uddannelser giver god mening, så vi kan uddanne os til andet end læger, men det bekymrer mig, at Lars Løkke ikke kunne svare på, om der reelt vil blive lægemangel om 20 år med det nuværende antal studerende – og nu skal vi til at optage endnu flere. Jeg undrer mig derfor over, om vi kommer til at uddanne læger til arbejdsløshed. For mig lød det til, at en af planerne med det øgede optag er at få flere studerende i medicinalindustrien, fx Novo Nordisk, men så synes jeg, at politikerne bør arbejde mere med uddannelser, som specialiserer sig i det.

Hvorfor var det relevant for dig at deltage i debatten, og hvad syntes du om hans svar?

Tobias: Jeg synes, at hans svar til mit spørgsmål om afskaffelsen af 10. klasserne bliver en redegørelse for det brede emne. Hvis jeg som studerende blev bedt om at skrive en opgave ud fra det spørgsmål, jeg selv stillede, ville Lars Løkkes svar til opgaven ikke være diskuterende. Med det mener jeg, at hans svar på mit spørgsmål var meget kort, og at hans svar også handlede om mange andre ting.

Lukas: Krigen i Ukraine er rigtig væsentlig at komme ind på, for det er noget, som også kan ramme os alle sammen, selvom vi ikke bor i Ukraine.

Caroline: I mit spørgsmål til Lars Løkke nævnte jeg, at der fremover kommer til at være 250 studerende, og at vi har en forelæsningssal på 218 pladser. Derudover læser vi også med studerende på uddannelsen Medicin med industriel specialisering, som er omkring 100 ekstra studerende. Vi ender altså med at være omkring 350 studerende, som vi allerede nu kæmper med at have kapacitet til i vores spritnye forelæsningssale.

Se flere billeder fra debatten her: