Spring til indhold
Forside

Nyhed

Kompetenceløft skal gøre turistdestinationer mere bæredygtige

Lagt online: 29.07.2024

Forskning skal få myndigheder og virksomheder til at samarbejde om bæredygtige løsninger på turismens stigende pres på ressourcerne på populære europæiske turistdestinationer.

Et nyt forskningsprojekt skal klæde virksomheder og myndigheder i en række europæiske lande på til at samarbejde om grønne løsninger på turisters stigende forbrug af vand og energi og mængder af affald.

Nyhed

Kompetenceløft skal gøre turistdestinationer mere bæredygtige

Lagt online: 29.07.2024

Forskning skal få myndigheder og virksomheder til at samarbejde om bæredygtige løsninger på turismens stigende pres på ressourcerne på populære europæiske turistdestinationer.

Et nyt forskningsprojekt skal klæde virksomheder og myndigheder i en række europæiske lande på til at samarbejde om grønne løsninger på turisters stigende forbrug af vand og energi og mængder af affald.

Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation og Public Affairs. Foto: Colourbox

Turismen vokser i Europa, især ved kysterne. Det er godt nyt for blandt andre de mange hoteller, restauranter og campingpladser, som lever af turister.

Men den voksende turisme har en pris. Forbruget af vand og energi stiger, og mængden af affald øges. Det belaster turistdestinationernes infrastruktur og påvirker deres bæredygtighed negativt.

Der er derfor behov for at fremskynde overgangen til bæredygtige ressource- og energieffektive systemer, som kan lette presset på lokalsamfundene. Sådan lyder det fra Jens Holmgren, som forsker i strategi og forandringsledelse på AAU Business School (AAUBS).

”Hoteller, restauranter, campingpladser ønsker at handle, men de har ikke økonomien eller kompetencerne til at starte den bæredygtige omstilling. Desuden er de ofte forhindret af forældede regler og uklare politikker,” siger Jens Holmgren.

Sammen med kollegerne Louise Brøns Kringelum og Ole Friis fra Strategic Management Lab på AAUBS deltager han i et nyt, internationalt forskningsprojekt, der skal give centrale aktører på en række europæiske turistdestinationer kompetencer til at accelerere den bæredygtige omstilling i fællesskab.

Aktørerne bør arbejde på i fællesskab at øge deres bæredygtighed inden for energi, vand og affald. Vi vil give dem kompetencerne til at komme i gang med samarbejdet.

Jens Holmgren, lektor på AAU Business School

Bæredygtighed kræver samarbejde

Det nye forskningsprojekt skal gøre det nemmere for blandt andre myndigheder, turistorganisationer, hoteller og restauranter at reducere forbruget af vand og energi og mængden af affald.

De enkelte myndigheder og virksomheder kan dog ikke igangsætte og drive den grønne omstilling på egen hånd, siger Jens Holmgren. Det er essentielt, at de samarbejder.

”Aktørerne bør arbejde på i fællesskab at identificere og vedtage foranstaltninger, som kan øge deres bæredygtighed inden for energi, vand og affald. Vi vil give dem kompetencerne til at komme i gang med samarbejdet,” siger Jens Holmgren.

Internationale erfaringer tilpasset lokale forhold

Værktøjerne til at styrke turistdestinationernes samarbejdskompetencer er en blanding af træning, coaching og erfaringer med nye former for samarbejde.

Jens Holmgren vil sammen med sine kolleger undersøge forskellige tilgange til grøn omstilling på tværnationalt niveau og derefter tilpasse samarbejdsmodellerne til lokale forhold.

”Det er vigtigt, at modellerne er så tilgængelige som muligt for aktørerne. Samtidig er ambitionen, at de på sigt bredes ud til andre landsdele og regioner i Europa,” siger Jens Holmgren.

Fakta

Speeding up Sustainability Skills in Tourism (3ST)-projektet kører i perioden 2024-2026

Projektet får økonomisk støtte fra EU-programmet Interreg North Sea.

Projektet består af 12 partnere, heraf ni turismeområder i Frankrig, Tyskland, Holland, Sverige og Danmark samt 3 universiteter: HZ University of Applied Sciences, Holland, Jade University of Applied Sciences, Tyskland og Aalborg University Business School.

Kontakt