Kandidatudvalget har i dag offentliggjort sin længe ventede og endelige rapport om, hvordan den nye reform af landets universitetsuddannelser kan gennemføres i praksis.
Prorektor Anne Marie Kanstrup betragter reformen som den største og mest gennemgribende i nyere tid, og hun er bekymret for de vilkår, som kommende studerende vil blive mødt med. Særligt erhvervskandidatuddannelserne, hvor studerende skal arbejde 25 timer om ugen sideløbende med studierne, ser ud til at blive en udfordring, vurderer hun.
”Hvis ambitionerne for den politiske aftale skal opnås, skal der i Nordjylland findes over 300 nye arbejdspladser til studerende på erhvervskandidatuddannelser om året,” fortæller prorektor.
Hun pointerer, at det kan blive en meget svær opgave, fordi erhvervsstrukturen i Nordjylland er meget anderledes end i hovedstaden, hvor der er betydeligt flere jobs til akademikere. Og et job er en forudsætning for at blive optaget på en erhvervskandidatuddannelse.
”Min frygt er derfor, at vi ikke kan levere så mange erhvervskandidater, som den politiske aftale bag reformen lægger op til. Konsekvensen vil være, at vi kommer til at uddanne væsentligt færre ingeniører og andre gode kandidater, som der er stor efterspørgsel på. Det kommer til at ramme udviklingen i Nordjylland og hele landet, der har brug for viden til at skabe vækst,” tilføjer hun.
Prorektor ser frem til de kommende politiske drøftelser og konklusioner på baggrund af Kandidatudvalgets arbejde. Hun håber, at politikerne vil lytte til universiteternes anbefalinger, blandt andet vedrørende erhvervskandidatuddannelserne.
Prorektor inviterer alle AAU’s medarbejdere til en spørgetime om rapportens indhold tirsdag den 26. november klokken 14.30-15.30. Her kan man stille prorektor spørgsmål om rapportens indhold:
- Nyt kandidatlandskab
- Kvalitetsløft af kandidatuddannelserne
- Administration og undervisningstilrettelæggelse
- Videreuddannelse og livslang læring
- Mulighed for forskerspor for dimittender fra kandidatuddannelser på 75 ECTS
- Sektordimensionering
Praktisk om deltagelse i spørgetimen
Spørgetimen afholdes fysisk i Aalborg med opkobling til Esbjerg og København, hvor der også er lokaler til fysisk fremmøde. Det bliver ikke muligt for den enkelte at deltage via Teams-link.
Aalborg: Fibigerstræde 15, lokale 1.213 (Auditorie B)
Esbjerg: Niels Bohrs Vej 8, lokale C1.104
København: A.C. Meyers Vænge 15, lokale 1.008 (Auditorie)
Tilmelding er ikke nødvendig.