Spring til indhold
Forside

Nyhed

Fire forskere fra AAU modtager støtte fra Inge Lehmann-programmet

Lagt online: 30.01.2025

Fire forskere fra Aalborg Universitet har modtaget støtte fra Inge Lehmann-talentprogrammet, hvis formål er at understøtte en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne.

Nyhed

Fire forskere fra AAU modtager støtte fra Inge Lehmann-programmet

Lagt online: 30.01.2025

Fire forskere fra Aalborg Universitet har modtaget støtte fra Inge Lehmann-talentprogrammet, hvis formål er at understøtte en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne.

Artikel og grafik af Sofie Astrup, AAU Kommunikation og Public Affairs

Fire kvindelige forskere fra Aalborg Universitet har modtaget bevillinger fra Inge Lehmann-programmet hos Danmarks Frie Forskningsfond. Her kan de forfølge deres egne idéer og styrke deres karrieremuligheder på forskningsområdet.

Inge Lehmann-programmet retter sig mod nye forskere med potentiale for forskning og forskningsledelse på højt internationalt niveau. Programmet hører under den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2024 og har til formål at udligne uligheden i kønsbalancen, særligt i de tidlige stadier af forskerkarrieren.

De fire AAU-forskere er:

Carla Florencia Griggio, adjunkt fra Institut for Datalogi:
”Dette projekt sigter mod at skabe retningslinjer for design af beskedapps, der tillader at forskellige apps kan tale sammen på tværs, mens man samtidig respekterer folks grænser. Målet er at komme med pålidelige retningslinjer for app-udviklere og politikere, der hjælper dem med at bygge beskedplatforme på en måde, der giver brugeren mere frihed til at vælge sine egne foretrukne apps, samtidig med at man bevarer kontrollen over sine samtaler og sit privatliv,” fortæller hun til DFF.

Læs mere om Carla Florencia Griggio.

Helene Halkjær Jensen, adjunkt fra Institut for Kemi og Biovidenskab:
”Vores molekylære forståelse af neuropsykiatriske sygdomme som autisme, ADHD og skizofreni er begrænset. Vi ved, at der er nogle molekylære fællestræk i disse sygdomme – men vi forstår bare ikke, hvad de gør. Vi har identificeret en bestemt type signalering, som er et af disse fællestræk. I dette projekt vil vi undersøge, hvordan denne type signalering forstyrrer nervecellers funktion, og hvorfor det kan føre til sygdom. Jeg håber, at vi kan være med til at øge forståelsen af neuropsykiatriske sygdomme, for det er helt centralt for at kunne forbedre vores medicinske behandlinger – og det er der brug for,” beskriver hun.

Læs mere om Helene Halkjær Jensen.

Majse Lind, adjunkt fra Institut for Kommunikation og Psykologi:
”Formålet med studiet er at undersøge centrale psykologiske mekanismer, der potentielt bidrager til typiske og atypiske udviklingsbaner i ungdommen. Studiet vil belyse, hvordan personlighedstræk og den narrative identitet udvikler sig over tid, og hvordan disse er relateret til psykisk lidelse og funktionsniveau. Ved at få indsigt i forskellige udviklingsbaner og de mekanismer, som bidrager til dem, forventer vi at kunne bane vej for bedre muligheder for behandlingsindsatser til udsatte unge. Resultaterne vil bidrage til at politikere, forskere og klinikere opnår en bedre forståelse af, hvornår, hvordan og hvilke unge, der udvikler sig uhensigtsmæssigt og derfor har brug for ekstra hjælp og støtte,” siger hun ifølge DFF.

Læs mere om Majse Lind.

Yan Zhao, lektor fra Institut for Datalogi:
”Projektet har kort fortalt til formål at udvikle et rammeværk, der er i stand til at fordele indkomne opgaver til arbejdere, så opgaverne kan udføres så effektivt som muligt. I geo-crowdsourcing sender brugere forespørgsler om at få udført geografiske opgaver til en central service, som så løbende fordeler opgaverne til tilknyttede arbejdere, der modtager betaling for at udføre opgaverne, som det f.eks. kendes fra Flextrafik eller JUST EAT. Som en central komponent vil rammeværket omfatte AI-algoritmer, der tager en række aspekter i betragtning, herunder afhentnings- og leveringssteder, tidsmæssige krav til afhentning og levering,” fortæller hun til DFF.

Læs mere om Yan Zhao.

Fakta om Inge Lehmann-programmet

Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget i alt 180 ansøgninger, og der er uddelt 85,5 millioner kroner. Midlerne er fordelt på 28 projekter, som alle skal ledes af kvinder. Succesraten er 16 % målt på antal ansøgninger.

Inge Lehmann-programmet er en del af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2024.

Inge Lehmann-programmet er åbent for alle fagområder og for både mænd og kvinder, men gennem dispensation efter ligestillingslovens § 3 vil fonden som udgangspunkt vælge kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere. Dog således at der foretages en objektiv vurdering, hvor der tages hensyn til alle særlige kriterier vedrørende ansøgerne, uanset køn.

Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond

Relaterede nyheder