Spring til indhold.
Forside

Nyhed

AAU Learning Day 2025: Uddannelse er den vigtigste investering for samfundet og for den enkelte

Lagt online: 14.05.2025

Alt det, de studerende lærer, tager de med ud i samfundet, med ud i verden. Derfor skal vi blive ved med at udvikle vores læring. Det var en af de indledende pointer i velkomsttalen ved Jeppe Emmersen, prodekan for uddannelse hos SUND, da han bød velkommen til 200 deltagere på AAU Learning Day 2025 i Aalborg.

Af Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Voxpop: Sofie Astrup, AAU Kommunikation og Public Affairs

Foto: Anders Fast Nielsen, AAU Kommunikation og Public Affairs

Traditionen tro var uddannelse og problembaseret læring (PBL) afsættet for den årlige temadag, hvor undervisere og andre AAU-ansatte samledes til inspirerende oplæg, workshops og en hyldest af undervisningen på AAU. I år blev Learning Day afholdt d. 9. maj i Aalborg, hvor SUND dannede ramme for dagen, samtidig med at knap 40 ansatte samledes om samme tema i København. Esbjerg afholdt Learning Day d. 2. maj, hvor 25 AAU-ansatte og -studerende deltog i programmet.

I Aalborg var Jeppe Emmersen, prodekan for uddannelse på SUND, vært og indledte dagen med en tak til alle fremmødte for med deres deltagelse at investere tid i ét af Aalborg Universitets helt fundamentale formål: uddanelse.

“I en usikker verden fuld af udfordringer er den ene investering, der i et helt liv garanterer det største afkast for alle mennesker og samfund; uddannelse! Det er den vigtigste investering for samfundet og den vigtigste investering for den enkelte. De studerende investerer tid og energi i deres uddannelse, og derfor er vi også forpligtede til konstant at udvikle vores undervisning.”

Prodekan Jeppe Emmersen

Trivsel som fundament for læring

Der var således lagt op til dagens keynote, der i år fokuserede på at give indsigt i, hvad der karakteriserer vores eksisterende og fremtidige studerende, og hvordan vi bedst kan imødekomme dem og sikre trivsel på universitetet og i undervisningen.

Bella Marckmann fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) arbejder med analyse og vurdering af kvaliteten af de videregående uddannelser i Danmark, hvor højt frafald og studerendes trivsel har fået øget opmærksomhed. 

Mens mange elementer påvirker disse resultater, er én ting klar  - studiemiljøer og undervisning af høj kvalitet er grundlæggende for studerendes hverdagserfaringer. Akademisk engagement og social sammenhæng er afgørende for at reducere frafaldsprocenten og forbedre de studerendes trivsel. 

I sit oplæg kom Bella Marckmann ind på, hvordan vi som universitet kan tackle disse udfordringer, og hvilke faktorer der spiller den mest afgørende rolle for de studerendes akademiske succes.

“God undervisning er undervisning, der fokuserer på, at den studerende forstår – dét vi kalder “learning for understanding”. Det sker bl.a., når følgende tre principper indtænkes i undervisningen: at de studerende interagerer med undervisningsmaterialet, at studerende samarbejder i processer, hvor de lærer sammen – begge principper, som AAU som PBL-universitet sikkert allerede er dygtige til – og slutteligt, at læringen sker i et mangfoldigt studiemiljø med diversitet i forhold til alder, køn, etnicitet, social baggrund, akademiske kompetencer osv.”, lød en af pointerne blandt flere fra Bella Marckmann.

I København var det også EVA, der stod for dagens keynote med næsten samme emne som i Aalborg, og her blev den efterfølgende suppleret af en workshop faciliteret af Bjarke Tarpgaard Hartkopf og Erika Skov fra EVA.

Hyldest til AAU’s dygtige undervisere

Efter den fælles keynote var der lejlighed til at netværke over en kop kaffe, inden deltagerne fordelte sig ud på formiddagens forskellige workshops, hvor de blandt andet kunne prøve kræfter med udviklingen af microcredentials eller stifte bekendtskab med AAU’s AI-lab udviklet til studerende og ansatte. Om eftermiddagen var det også muligt at fordele sig ud på flere forskellige workshop- og panel-emner, bl.a. “Studerendes perspektiv på generativ AI på AAU” og “Den engagerende forelæsning  - didaktiske og pædagogiske greb”.

Som fast punkt i det årlige program på Learning Day hyldes også nogle af AAU’s dygtige undervisere. Professor Sune Qvotrup Jensen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde er Årets Underviser på AAU i 2025. Han holdt et inspirerende oplæg for sine kolleger, hvor han gav indblik i det, han lægger vægt på, når han underviser og vejleder sine egne studerende. 

Sune Qvotrup Jensen fortalte bl.a. om, hvordan har altid er opmærksom på at opmuntre de studerende til at stille spørgsmål. Han tror på, at de lærer mere af interaktion end blot at høre ham tale. “Bare fordi jeg siger det, betyder det ikke, at de forstår det!”. Han beroligede kollegerne med, at det ikke er ensbetydende med, at man som underviser skal kunne svare på alt på stående fod. Man kan finde ro i at have en strategi for det; fx sige til den studerende, der spørger: “Jeg har ikke forberedt det, men kig forbi mig senere på mit kontor, og så vi kan snakke om det.” Det handler om at skabe en tryg læringssituation, hvor alle spørgsmål er tilladte.

For fjerde år i træk blev AAU Pedagogy Prize også uddelt ved Learning Day. Prisen gik til Martin B. Østergaard fra Kemi og Biovidenskab, som i forbindelse med sit pædagogikum har skrevet en meget rost opgave, der adresserer det interessante dilemma, der går på, at PBL fremmer en kollektiv, gruppeorienteret tilgang til undervisning og læring. Men når de studerende når de sidste semestre af deres studie, skriver de ofte deres speciale individuelt. Rapporten viser potentialet i vejlederseminarer som en del af et læringsfællesskab til at supplere den traditionelle vejledning af individuelle studerende og små grupper.

Learning Day i Aalborg sluttede af med muligheden for netværk, erfaringsudveksling og ikke mindst dialog om dagens mange inspirerende pointer.

OM AAU LEARNING DAY

AAU Learning Day er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor undervisere og andre med interesse for undervisning og pædagogiske metoder samles til en dag i undervisningens tegn med oplæg, workshops, erfaringsudveksling og social networking.

Deltagerne modtager et diplom for deres deltagelse.

AAU Learning Day er arrangeret af Institute for Advanced Study in PBL (IAS PBL).

Henrik Bøggild

Institut for Medicin og Sundhedsteknologi

Anne Estrup Olesen

Klinisk Institut

Morten Konggaard Schou

Institut for Datalogi

Hvorfor deltager du i Learning Day?

Henrik: Jeg anser det at undervise som en af grundstenene i at være ansat på et universitet, og så synes jeg, at det er dejligt at få lov til at lære nyt, som jeg håber, kan brugs i min egen undervisning og vejledning.

Anne: Jeg synes, det er vigtigt altid at udvikle sig som underviser, og hver gang jeg er til Learning Day, får jeg inspiration til nye ting eller bekræftelse i noget af det, jeg allerede gør. Derudover synes jeg, at det er vigtigt at holde sig opdateret, særligt fordi de unge mennesker, som starter nu, har andre forventninger, end unge havde for ti eller femten år siden – ikke kun generationsmæssigt, for hele vores samfund er anderledes. Så jeg tror også, at de har andre forventninger til undervisningen, end der tidligere har været.

Morten: Learning Day er en del af det universitetspædagogikum, som jeg tager, men selvfølgelig vil jeg også gerne blive bedre til at undervise og lære nogle nye ting.

Hvad tager du med dig fra arrangementet?

Henrik: Indtil videre har jeg deltaget i en hands on-workshop, viden derfra kan jeg bruge i udviklingen af min undervisning. Det kunne være nye elementer til Moodle med mere studenterinvolvering og aktivering, fordi det helt sikkert også gør udbyttet bedre for de studerende, end når de lytter til, at jeg snakker.

Anne: At de ting, der rør sig, går på tværs af alle fakulteter, så vi kan også bruge vores kollegaer på andre fakulteter til både bekræftelse og sparring; bekræftelse i det, vi gør, og sparring i hvad vi kan gøre bedre.

Morten: Jeg kan bruge nogle af pointerne i oplægget fra tidligere i dag om, hvad man kan gøre for, at studerende føler sig inkluderet i undervisningen.

Hvad er mest interessant for dig? 

Henrik: Indtil videre har jeg kun hørt oplægget fra Eva og deltaget i min første workshop, så det, er svært at sige, for de to ting har været ret forskellige. Jeg tager noget med fra oplægget om studerende med potentielle udfordringer i at deltage i undervisningen, men det har ikke været så konkret som det, jeg oplevede i workshoppen, så jeg synes, det har været fint med begge dele - noget konkret og noget generelt.

Anne: Jeg deltog i en workshop om, hvordan vi får de studerende til at synes, at forelæsningerne og den ”almindelige undervisning” er god, så de ikke kun kommer til øvelser og projektarbejde. Der havde vi nogle gode snakke om, hvad det kommer af, og hvordan vi italesætter, at forelæsninger også er vigtige for de studerende.

Morten: Jeg deltager primært for at få nye input, så jeg synes, det var spændende at blive præsenteret for microcredentials i min seneste workshop, som er en af de metoder og teknologier, vi har til rådighed som undervisere.

Hvad kan du evt. bruge den nye inspiration til i din undervisning?

Henrik: Jeg kunne godt finde på selv at bruge noget fra workshoppen om microcredentials, hvor vi fik præsenteret elementer, der kan hjælpe til at strukture af undervisningen – noget virkede lidt stort og forkromet, men jeg kan bruge det på et lidt mere konkret plan.

Anne: Efter Learning Day, kommer jeg altid til at finjustere lidt på de moduler og den undervisning, jeg er ansvarlig for. Det kan både være justeringer i måden, jeg interagerer med de studerende, en anden måde at lave mine slides eller en anden måde at lave introduktionen på, når jeg starter en forelæsning. Så det kommer jeg også til at gøre efter i dag.

Morten: Jeg er spændt på næste workshop, hvor jeg skal til, ”Den engagerende forelæsning”, for det er noget, jeg selv fokuserer på i universitetspædagogikken, så det kan være, jeg får nogle gode tips der.