"Du kan selvfølgelig være heldig, men jeg kan ikke lide at bygge min forskningsstrategi på held. Du kan sagtens risikere at stå over for en fem procents succesrate, så hvis du er på jagt efter hurtig funding, så er EU ikke din løsning," tilføjer han.
Peter Nielsen vurderer, at han bruger cirka 60 procent af sin arbejdstid på EU-relaterede opgaver, men han har til gengæld også en succesrate på sine EU-ansøgninger, der ligger ”et godt stykke over 50 procent”. Lige nu er hans forskningsgruppe i gang med fem forskellige forskningsprojekter finansieret af EU-midler, og et nyt begynder i maj.
Det har taget Peter Nielsen nogle år og en dedikeret indsats at skabe sig et stærkt netværk i EU, som gør, at han i dag er en af dem, mange gerne vil i kontakt med, når der skal gives input til programmerne, og de vindende projektpartnerskaber etableres.
Vær opsøgende og til stede
Peter Nielsens engagement i EU-arbejdet startede for alvor i 2018, hvor han blev udpeget til en ekspertgruppe og samtidig begyndte at evaluere projekter. Herefter blev han i 2021 udpeget til at være en af fire danske programkomitémedlemmer i det civile sikkerhedsprogram, Civil Security for Society, under rammeprogrammet Horizon 2020. Her var opgaven at varetage Danmarks interesser i forhold til, hvilket indhold der skulle være i de enkelte arbejdsprogrammer. Han slog til, når nye muligheder og kaffe-møder bød sig, og hurtigt begyndte hans netværk og fornemmelse for EU-processerne at vokse.
- Byd dig til og vær til stede. Hvis du ved, der snart kommer et nyt program, du er interesseret i, så mød op til Europa-Kommissionens informationsdage. Deltag i de udvalgte og relevante arrangementer, der er. Spørg vores EU-kontor til råds om, hvordan du kan bringe dig selv i spil, lyder det fra Peter Nielsen.
Brug EU-kontoret
AAU’s EU-kontor har været ’vejen ind i EU’ for flere andre AAU-forskere – blandt andre professor Birgitte Bak-Jensen fra Institut for Energi. Hun var en del af en tværgående gruppe af forskere på AAU’s daværende TECH-NAT-fakultet, som i 2014 blev kontaktet af Charlotte Pedersen Jacobsen, der leder AAU’s EU-kontor i Bruxelles. Hun havde fået fat i et udkast til en call-tekst for EU’s arbejdsprogram for energiteknologier og bad Birgitte Bak-Jensen og kollegaerne om at kommentere på indholdet med AAU-briller på. Var der noget, der manglede? Var de oplistede forskningsemner relevante og up to date?
- Vi var meget aktive og kom med mange input til teksten. Da den endelige call-tekst så kom tre-fire år senere, var mange af de input, vi havde givet, nævnt i teksten. På den måde blev det meget nemmere for os at lave en god forskningsansøgning, fordi call-teksten helt specifikt nævnte nogle af de områder, vi selv arbejdede med, fortæller Birgitte Bak-Jensen.
I årene efter fik hun positiv respons på to EU-ansøgninger, som gav AAU projektlederrollen på projekter til sammenlagt godt 30 millioner kroner.