Spring til indhold.
Forside

Nyhed

AAU er vært for tre konferencer under EU-formandskabet

Lagt online: 10.07.2025

Dette efterår står AAU i spidsen for tre konferencer i forbindelse med det danske EU-formandskab. Med konferencerne er universitetet med til at sætte fokus på en række højaktuelle EU-dagsordener inden for bl.a. forskning, innovation og rum. Flere andre aktiviteter er også på programmet.

Nyhed

AAU er vært for tre konferencer under EU-formandskabet

Lagt online: 10.07.2025

Dette efterår står AAU i spidsen for tre konferencer i forbindelse med det danske EU-formandskab. Med konferencerne er universitetet med til at sætte fokus på en række højaktuelle EU-dagsordener inden for bl.a. forskning, innovation og rum. Flere andre aktiviteter er også på programmet.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs og Anne Drivsholm Sand, AAU’s EU-kontor

Danmark har for nylig overtaget EU-formandskabet, hvor flere af de danske universiteter er værter for en række større konferencer, som stiller skarpt på højaktuelle EU-dagsordener inden for bl.a. forskning, innovation og rum. AAU er vært for tre af disse konferencer, som alle finder sted i efteråret 2025. 

Rektor Per Michael Johansen er glad for, at universitetet byder ind med al sin mangfoldighed af viden.

”Værtskabet er en særlig mulighed for AAU til at sætte sit aftryk på vigtige europæiske dagsordener, bidrage og påvirke disse og samtidigt skabe synlighed om nogle af vores styrker – vores missionsdrevne tilgang, erfaring i at arbejde tæt med omverdenen og vores stærke fundament indenfor forskningsbaseret innovation,” siger rektor.

De tre konferencer handler om, rumforskningens bidrag til en mere grøn og sikker verden, fremtidens forskningsevaluering og karriereudvikling samt den samfundsvidenskabelige og humanistiske forsknings bidrag til løsningen af samfundets store udfordringer.

Højniveaukonference om fremtidens forskningsevaluering 2025

Den 3.-4. december 2025, København

Behovet for at reformere forskningsevaluering er presserende. De traditionelle systemer for meritering, som er baseret på publikationer og citationer, formår ikke at anerkende det fulde spektrum af videnskabelige bidrag – herunder undervisning, formidling og deltagelse i samfundet. Konferencen giver et internationalt forum for drøftelser om forskningskvalitet, impact og næste skridt for reform af vurdering og finansiering. Det er en dagsorden med stor bevågenhed. Blandt andet som følge af det arbejde, der er foregået i regi af CoARA (Coalition on Reforming Research Assessment), som AAU er underskriver af.

Program og tilmelding til konferencen

Rumkonferencen 2025: Bæredygtighed, autonomi og konkurrenceevne i rummet

Den 20.- 21. oktober 2025 i Aalborg

Konferencen vil blandt andet omhandle muligheder og udfordringer for europæisk rumpolitik og europæiske rumprogrammer. Der vil desuden være diskussioner om, hvordan rummet spiller en rolle i forhold til europæisk modstandsdygtighed, konkurrenceevne og bæredygtighed, og hvad udviklingen inden for rumsektoren betyder for Europa og Danmark. 

Program og tilmelding til Space-konference 2025

Med Europas autonomi og sikkerhed som centrale temaer glæder vi os til at bringe vigtige emner som satellitkommunikation i fokus på Space Conference 2025, som vi på AAU er stolte af at stå bag. Med mere end 30 års erfaring, en stærk klynge af virksomheder som GomSpace, Space Inventor, Sternula og GateHouse Satcom samt tech-hubben Space Connect North har både AAU og Nordjylland en solid position inden for rumområdet – og potentialet til at gøre en reel forskel.

Mads Græsbøll Christensen, professor og institutleder ved Institut for Elektroniske Systemer

Konference om værdien af menneskelige værdier

Den 1.- 2. december 2025 i København

Konferencen har fokus på koblingen mellem menneskelige værdier og store samfundsudfordringer. Den bidrager til at skabe mere synlighed om, hvad der kræves for at skabe forsknings- og innovationsmiljøer og -programmer i Europa, der fremmer ’Human-Centric Research and Innovation’ som et væsentligt parameter for, hvordan vi kan differentiere os og skabe en bedre konkurrenceevne i Europa.

Program og tilmelding til konferencen 

AAU er et missionsbaseret universitet, der bringer teknisk-naturvidenskabelig og humanistisk-samfundsvidenskabelig viden sammen for at adressere store samfundsudfordringer. Vi har stærke kompetencer indenfor både STEM og SSH, og derfor er det oplagt, at det er AAU, der – med hjælp fra SDU og CBS – står i spidsen for en konference, som sætter human-centric forskning og innovation på dagsorden for at bidrage til at gøre Europa-kommisionsformand Ursula von der Leyen’s vision om et mere bæredygtigt og inklusivt Europa til virkelighed.

Henrik Halkier, professor ved Institut for Kultur og Læring og programdirektør for AAU Excellence

Det er vigtigt at fremme nationale og internationale evalueringsmetoder, der anerkender åben videnskab, forskningskultur og kollaborativ excellence. Europas forskningsfinansierende og forskningsudførende institutioner skal gå sammen for aktivt at forme en ny politisk dagsorden for åben videnskab og ansvarlig forskningsevaluering – og dens praktiske implementering.

David Budtz Pedersen, professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi og forperson for programkomitéen

Øvrige aktiviteter

AAU står bag og er med i planlægningen af flere andre aktiviteter knyttet til det danske EU-formandskab. 

Medarrangør af missionskonference 

Foruden de tre konferencer er AAU også medarrangør af International Mission Conference den 24. november, som er et pre-event til ASCEND: Fostering af European Culture of Innovation 25.-26. november.

Konferencen arrangeres i samarbejde med Innovationsfonden, og den foregår på AAU i København. Temaet er: Reimagining Public Policy: Does Mission-Oriented Innovation Hold the Key for Europe? 

EU-karriereworkshop for studerende

Institut for Politik og Samfund afholder den 29. september en EU-karriereworkshop for studerende, der er interesserede i at udforske karriere- og praktikmuligheder inden for EU-institutionerne.

Nuværende og tidligere EU-professionelle, herunder AAU-alumner, præsenterer de mange forskellige roller, der er tilgængelige i og omkring EU. Arrangementet er relevant for studerende fra forskellige akademiske baggrunde, herunder offentlig administration, jura, økonomi, kommunikation og naturvidenskab.

Workshoppen er designet til at hjælpe studerende med bedre at forstå vejene til EU-karrierer og forberede sig på fremtidige muligheder i internationale institutioner.

Læs mere om workshoppen

Læs også