AAU Update

podcast: Videnskabsmænd er også kvinder

 

Balancen mellem kønnene er skæv i forskningens verden. Selv om kvinderne i dag er i overtal på de videregående uddannelser, er kun 22 procent af professorerne og 20 procent af lederne ved Aalborg Universitet kvinder.

Podcasten "Videnskabsmænd er også kvinder" sætter fokus på nogle af de kvinder, der er nået til tops i forskningens verden.

Podcasten er produceret for Aalborg Universitet af Bille Sterll/Journalistik med mere.

 • +

  Episode 1. Tine Jess: Jeg er typen, der bare springer ud i det

  Tarmsygdomme var ikke lige Tine Jess, så hun takkede nej, da hun som medicinstuderende blev tilbudt et stort forskningsprojekt. Men hun ombestemte sig, fordi den kvindelige forskningsleder på mange måder var et forbillede.

  I dag leder Tine Jess et helt nyt grundforskningsinstitut for netop tarmsygdomme.

  Professor i gastroenterologi Tine Jess fortæller om at nå helt til tops i dansk og international forskning på sit felt, om Mattæus-effekten, som forgylder dem, der allerede har, og om at stræbe efter at ansætte mangfoldigt for at udligne kønsforskellene i forskningens verden.

  Medvirkende: Tine Jess, professor ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet.

  Interview og klip: Bille Sterll.

  Musik: Audio Jungle.

 • +

  Episode 2. Anette Borchorst: I starten lignede det spild af tid

  Anette Borchorst brænder for sin forskning i køn og magt, og hun har stærke personlige holdninger til områder som ligestilling og seksuel chikane. Men forskningen bygger på målbare fakta og videnskabelige metoder, ellers duer det ikke, siger hun.

  Professor i politologisk kønsforskning Anette Borchorst fortæller om studiemiljøet og kvindebevægelsen i 70’erne, om at være de første til at afdække seksuel chikane og om at rykke til et nyt universitet for at booste både karriere og forskning.

  Medvirkende: Anette Borchorst, professor ved Institut for Politik og Samfund, AAU.

  Interview og klip: Bille Sterll.

  Musik: Audio Jungle.

 • +

  Episode 3. Mette Hedegaard Thomsen: EU-ansøgningerne er mit maratonløb

  Mette Hedegaard Thomsens forskning i vadehavsplanten salturt er en lille brik i kampen mod klimaforandringerne. Hun kan mærke på sin egen krop, at planten er fuld af aktive stoffer. Nu skal hun bare dokumentere og forklare hvorfor. 

  Kemiingeniør og lektor i energiteknik Mette Hedegaard Thomsen fortæller om at bo og forske otte år i Mellemøsten, om at blive ramt af en livstruende kræftsygdom og stadig forske videre, og om hvor vigtigt det er at finde gode mentorer undervejs.

  Medvirkende: Mette Hedegaard Thomsen, lektor ved Institut for Energiteknik, AAU.

  Interview og klip: Bille Sterll.

  Musik: Audio Jungle.

 • +

  Episode 4. Stefania Serafin: Jeg har mødt meget mansplaining

  (Interviewet er på engelsk)

  Da Stefania Serafin tog sin ph.d. ved Stanford i USA, sagde en af lærerne: ’I piger er heldige – I er omgivet af så mange kloge og succesfulde mænd.’

  Kvinderne er stadig i undertal i Stefania Serafins verden, men en vej til at få flere ind er at lægge mere vægt på, hvad vi kan bruge teknologien til, mener hun.

  Professor i musikteknologi og virtual reality Stefania Serafin fortæller, hvad vi kan bruge musikteknologi til, om at studere og forske i hele verden, og om hvordan vi får flere kvinder i computer science.

  Medvirkende: Stefania Serafin, professor ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi, AAU.

  Interview og klip: Bille Sterll.

  Musik: Audio Jungle.

 • +

  Episode 5. Mette Buchardt: Man skal kaste alt ind – men ikke hele tiden

  Som barn samlede Mette Buchardt på religioner. Siden læste hun teologi, men hun ville hellere være forsker end præst.

  Professor i uddannelseshistorie og centerleder Mette Buchardt fortæller, hvorfor fremmedarbejdernes børn er en vigtig historie, om blive set som forsker og turde indrømme sine fejl og om, hvorfor man ikke skal blive ved med at arbejde til den lyse morgen.

  Medvirkende: Mette Buchardt, professor og centerleder ved Institut for Kultur og Læring, AAU.

  Interview og klip: Bille Sterll.

  Musik: Audio Jungle.

Hør podcasten her på siden eller på:

Hvis du har problemer med at søge podcasten frem, kan du kopiere RSS-feed'et https://podcastpusher.com/feed/75 ind i din foretrukne podcast-afspiller.