Af Morten Ejrnæs, lektor emeritus, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde
Det er nu P+medlemmer skal handle for at sikre, at pensionsmilliarderne investeres forsvarligt.
Politikere undlader ofte at handle, selv når der er evidens for handlingens gavnlige virkning – Men hvad gør vi som universitetsansatte i samme situation? Som pensionskassemedlemmer har vi mulighed for at gøre det, som forskningen peger på som nødvendigt.
Vi universitetsansatte bebrejder ofte politikerne, at de undlader at handle, selvom forskningsresultater utvetydigt peger på løsninger, der kan sættes i værk. Men hvad gør vi selv, når vi står over for problemer, hvor forskningen i årtier samstemmende har peget på hvad der bør gøres. Ofte er svaret desværre, at vi gør ingenting. Den globale opvarmning er et godt eksempel på et sådan problem, og det til trods for, at det nok er et af de største og mest veldokumenterede problemer, som findes. Ingen universitetsansatte kan påstå, at de ikke har den nødvendige viden om, hvad der bør gøres.
Vi hævder ofte, at det betyder intet, hvad den enkelte gør, og at problemet skal løses politisk. Og det skal det, men det går for langsomt. Vi har imidlertid, når det gælder klimaet, faktisk selv en betydelig økonomisk magt i form af vore pensionsmilliarder, som pensionskasserne investerer for os. Lige nu har en af de større pensionskasser P+ en mulighed for at fremme udfasningen af fossile brændstoffer. Altså vi medlemmer kan gøre noget ved at stemme for tre klimavenlige forslag, som bestyrelsen i P+ desværre går imod. Men nu kan vi vise, at vi ønsker, at vore investeringer skal mindske den globale opvarmning.
Vi ved, at der i mange år været næsten konsensus om, at den globale opvarmning er menneskeskabt, og at det er nødvendigt med store omlægninger, hvis den opvarmningen skal begrænses til under 2 grader eller 1,5 grad, således som Danmark har forpligtet sig til at medvirke til gennem Parisaftalen fra 2015. Reduktionen i drivhusgasser er afgørende for vores fremtidige liv. Men vi har ikke handlet på det. Det er vore penge, der gennem investeringer i bl.a. kul og olieindustrien har været med til at skabe problemet. Men vi kan nu bidrage til at mindske den globale opvarmning gennem klimaansvarlige investeringer.
Problemet har været kendt i årevis, men det har varet længe før der er opstået slagkraftige bevægelser, som kræver, at man forsøger at påvirke pensionskassen til at arbejde mere klimavenligt. Der har været frontløbere blandt medlemmerne i MP (Magisterenes pensionskasse), mens der i DIP (ingeniørerne) og JØP (juristerne, økonomerne m.fl.), og nu P+ har været mindre aktivitet. På sidste generalforsamling i P+ blev der dog af medlemmer fremsat og vedtaget flere klimavenlige forslag, og de blev støttet af bestyrelsen.
I år er situationen imidlertid en anden. Der er nu fremsat tre forslag, der sigter mod, at vi også lader vore pensionsmilliarder arbejde aktivt for at opfylde Parisaftalens mål. Forslagene omhandler 1. afvikling af de sidste investeringer i selskaber, der driver kulminer. 2. afvikling af de sidste investeringer i olie- og gasselskaber, som modarbejder Paris-aftalen og 3. åbenhed om fortsatte investeringer i klimabelastende virksomheder.
Det er nu vi kan vise, at vi som universitetsansatte handler på baggrund af overbevisende forskningsresultater. Stem for de klimavenlige forslag i pensionskasserne. Du kan finde mere information om på Ansvarlig Fremtids hjemmeside.