AAU Update

Sådan genkender og undgår du predatory tidsskrifter

Sådan genkender og undgår du predatory tidsskrifter

Bliv bedre klædt på til at udvælge eller fravælge tidsskrifter, når du skal publicere din forskning.

Tidsskrifter kategoriseret som predatory er kendetegnet ved, at de ikke lever op til god forskningsskik. Predatory tidsskrifter er alene etableret med det formål at tjene penge uden de traditionelle forlagsmæssige modydelser.

Ordet predatory kommer af, at tidsskrifterne ofte er meget aggressive i deres markedsføring og henvendelsen til dig som forsker.

Ofte søger de den direkte kontakt og vil med rosende ord citere eventuelle tidligere udgivelser, fremhæve deres fagfællebedømmere, hurtige bedømmelsestid og opfordre dig til at udgive en ny artikel hos dem.

Det kan derfor være fristende at lade en artikel blive optaget hos dem. Det kan dog være svært at trække sin artikel tilbage, når du først har skrevet kontrakt med tidsskriftet.

Hvordan undgår du som forsker at komme i kløerne på disse predatory journals, hvor det kan være svært at afgøre, om et tidsskrift overholder god forskningsskik?

Cabell’s Whitelist and Blacklist

Aalborg Universitetsbibliotek har adgang til Cabell’s Whitelist and Blacklist, der med sine hvide og sorte lister tydeligt skelner mellem tidsskrifters videnskabelige kvalitet:

  • Cabell’s Whitelist indeholder mere end 11.000 tidsskrifter, som er udvalgt ud fra en række kvalitetskriterier. Listen viser bl.a. tidsskriftets Journal Impact Factor (JIF), proces for fagfællebedømmelse, samt om det er Open Access. Læs mere om Whitelist.
  • Cabell’s Blacklist indeholder mere end 8.000 tidsskrifter af tvivlsom kvalitet, såsom manglende informationer om fagfællebedømmelse, kontaktoplysninger og formål, som netop kendetegner såkaldte ”predatory journals”. Læs mere om Blacklist.

Vi anbefaler også at anvende værktøjet Think – Check – Submit, som er en tjekliste, der kan anvendes inden en artikel sendes ind til et forlag eller tidsskrift.

For yderligere oplysninger eller hjælp, kontakt VBN-teamet: vbn@aub.aau.dk.