AAU logo

AAU Update

Ny politisk aftale placerer 370 ekstra studiepladser på AAU

Ny politisk aftale placerer 370 ekstra studiepladser på AAU

Et enigt Folketing vil afsætte 165 millioner kroner til ekstraordinært at oprette 4.500 flere studiepladser i 2020 og 2021.

Af Bo Jeppesen, Rektorsekretariatet

Corona-epidemien forventes at sætte en stopper for tusinde af unges drømme om sabbatår, job og rejse efter gymnasiet. I stedet vil de søge optagelse på deres drømmestudie på universiteterne.

Sådan lyder forventningen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, og det vil øge konkurrencen om studiepladser. Det vil samtlige af Folketingets partier nu forsøge at imødegå med en ny aftale, som opretter 4.500 ekstra pladser i år og næste år.

- Uddannelse er en kæmpe gevinst for både samfundet og den enkelte, og vi skal forsøge at gribe alle de unge, der gerne vil have en studieplads i år og næste år, udtaler uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen er skruet sådan sammen, at det ikke kun er uddannelser i hovedstaden med flest afviste, der får gavn af aftalen. Af de 165 millioner bliver Aalborg Universitet (AAU) tildelt 11,6 millioner kroner, som skal gå til uddannelser inden for teknologi og it, den grønne omstilling og andre uddannelser, der kan skabe vækst i dansk økonomi.

- Det er en balanceret aftale, der sikrer, at alle universiteter har mulighed for at byde ind. Det gør vi naturligvis gerne, siger rektor Per Michael Johansen.

Prorektor for uddannelse Inger Askehave vil nu i samarbejde med fakulteter og institutter gå i gang med at afdække, hvor AAU har mulighed for at øge antallet af studiepladser allerede her til sommeroptaget.

I AAU Kommunikation går man i gang med at afklare, hvilke muligheder universitetet har for at øge synligheden af de ekstra pladser.

10 mio. til ekstra studievejledning

Den politiske aftale afsætter i alt 210 millioner kroner til at øge optaget af studerende. Heraf går 165 millioner kroner til at oprette 4.500 studiepladser på uddannelser, hvor der er gode muligheder for arbejde efterfølgende.

Derudover har aftaleparterne en særlig ambition om, at der skal oprettes 500 ekstra pladser i løbet af 2020 og 2021 på velfærdsuddannelser som for eksempel sygeplejerskeuddannelsen.

Der afsættes 35 millioner kroner til at sørge for, at de 500 pladser især kan skabes uden for landets store byer.

De sidste 10 millioner kroner går til ekstra studievejledning, der skal hjælpe unge til at søge bredere – både fagligt og geografisk.

Læs Uddannelses- og Forskningsministeriets pressemeddelelse her