Jesper Søholm er elektriker på campus og en del af universitetets nødberedskab. Privatfotos

AAU ARBEJDER HJEMMEFRA: JESPER SØHOLM

Jesper Søholm er elektriker på campus og en del af universitetets nødberedskab. Mens AAU er lukket ned, er han med til at holde godt øje med ventilationssystemer, frysere og brandalarmer. Og så er der også stadig fokus på byggeprojekter.

Af Jeannette Bylov, AAU Kommunikation

Hvordan er arbejdslivet blevet påvirket af corona-krisen?

Jesper Søholm er uddannet elektriker og er til daglig en del af Team Drift under Fælles Service. Derudover er han med i universitetets nødberedskab. Så når han er på vagt, er han parat til at rykke hurtigt ud døgnet rundt, hvis alarmer lyder eller elektriske systemer bryder sammen. Før krisen startede, og universitetet lukkede ned, arbejdede han med meget forskellige drifts- og udviklingsopgaver af elektriske systemer i alle universitetets bygninger. Der er ikke mange lokaler, loftrum eller kælderarealer, Jesper og kollegerne ikke på et eller andet tidspunkt har befundet sig i. Som en del af elektrikerteamet har han derfor været vant til, at arbejdsdagen har budt på mange forskelligartede opgaver. Normalt er dagen gået med at køre fra opgave til opgave i en fuldt udrustet varevogn parat til at reparere og kontrollere alt fra blinkende lamper, alarmsystemer og defekte frysere. Jesper og de andre håndværkere ville derfor typisk ikke tilbringe særligt mange timer foran en computer. Men intet er jo som det plejer, så nu ser dagligdagen og opgaverne noget anderledes ud.

Jesper Søholms hverdag i Create-bygningen. Privatfotos

Hvilke konkrete udfordringer har de nye arbejdsrammer givet?

Svaret kommer prompte fra Jesper Søholm: ”Vi er håndværkere, der har fået kontorjob”. Han lægger ikke skjul på, at det har været nogle noget anderledes arbejdsuger, og at det for ham har været svært at skulle arbejde hjemmefra. Det er simpelthen for ensformigt. Han savner ikke mindst at sidde sammen med gruppen af håndværkere i et fælleskontor og arbejde på tværs af faggrupper. De første uger efter nedlukningen gik med at vænne sig til, at al kontakt med kolleger, ledere og eksterne samarbejdspartnere skulle foregå via mobilen eller Skype. Særligt det krævende arbejde med at gennemse tegningerne til AAU’s kommende, store byggeprojekter har været udfordret af, at han og kollegerne ikke har haft mulighed for at printe i stort format for at nærstudere og kommentere byggeprojekterne. Det arbejde er i stedet foregået ved at kigge på computerskærmen og diskutere eventuelle udfordringer via Skype.

Hvordan har det været at skulle omlægge arbejdet?

Jesper Søholm fortæller, at de første par uger gik med at få styr på de byggeprojekter, der stadig kunne holdes i gang. Teamet har også brugt meget tid på at lave aftaler med de eksterne samarbejdspartnere og sikre en fremdrift i opgaverne på trods af nedlukningen af samfundet. For slet ikke at tale om at løse opgaven med selve nedlukningen af alle bygninger. Da universitetets bygninger blev lukket, var det også vigtigt at sikre, at klimaanlæg, vand og varme blev justeret efter de nye forhold. Det er både godt for miljø og økonomi. Nu er der blevet åbnet op for, at de eksterne samarbejdspartnere igen under strikse forholdsregler kan få adgang til at løse håndværksopgaver i bygningerne. De eksterne håndværkere bliver lukket ind og ud af Jesper Søholm og hans kolleger, og alle tænkelige sikkerhedsforanstaltninger er sat i værk, mens de arbejder på campus. I denne uge har den så stået på kortvarig åbning af døre på AAU, så medarbejdere og studerende har kunnet hente ting og sager. Her har Jesper Søholm valgt at melde sig til tjansen med at gå runderinger i bygningerne, mens dørene har været åbne. Det har været dejligt at kunne gå rundt i bygningerne igen og møde mennesker - på sikker afstand naturligvis.

En studerende kiggede forbi for at hente nogle ting i den ekstraordinære åbningstid. Privatfoto
En studerende lagde vejen forbi CREATE for at hente nogle af sine ting i den ekstraordinære åbningstid.

Gode råd og idéer til andre

Jesper Søholm fortæller, at han og teamet har prioriteret at tage en hel del e-læringskurser. Det er der normalt ikke så meget tid til. Det har været godt at få en bedre indsigt i Outlooks funktioner og One Note. Derudover betyder det alverden at tale sammen hver dag, så det ikke bliver for ensomt og trivielt. Det er godt at dele sine overvejelser og udfordringer med kollegerne.

Gangene står tomme. Privatfoto

OM 'AAU ARBEJDER HJEMMEFRA':

AAU-ansatte skal i disse uger arbejde hjemmefra pga. coronavirus. Men hvordan får man arbejdsdagen til at fungere, og hvordan bevarer man kontakten til kollegerne? I denne artikelserie har vi spurgt en række AAU-ansatte, om de vil dele billeder af deres hjemmekontorer og give deres bedste tips til, hvordan man bedst får arbejdsdagen til at fungere derhjemme.

Vil du være med? Send 2-3 billeder, inkl. et selfie, samt nogle linjer til inside@adm.aau.dk. Beskriv hvilke arbejdsopgaver du sidder med, hvordan I bevarer kontakten i din afdeling og kom gerne med nogle gode råd til, hvordan man får hjemmearbejdet til at fungere bedst muligt.