Videnskabsmødet: En tur i rummet og debat om magten over teknologien

Torsdag eftermiddag blev Videnskabsmødet skudt i gang med en debat om teknologiens magt, muligheder og udfordringer. Forinden da havde astronaut Andreas Mogensen fortalt om sine erfaringer fra sin ti dage lange tur i rummet og svaret på spørgsmål fra spørgelystne studerende.

Tekst og foto: Trine Kristensen, AAU Kommunikation

Hvem har egentlig magten over teknologien? Hvilke muligheder giver den os, og hvilke trusler skal vi være opmærksomme på? Det var nogle af de emner, der blev debatteret ivrigt ved torsdagens officielle åbning af Videnskabsmødet, der i disse dage finder sted i Aalborg.

Håb og inspiration for børn og unge

Prorektor Inger Askehave bød velkommen til Videnskabsmødet, der er arrangeret i et samarbejde mellem DR Viden og Aalborg Universitet.

Prorektor Inger Aksehave byder velkommen til Videnskabsmødet 2019.

- Der er brug for videnskaben i vores verden. Det er viden og fakta, der er grundlaget for løsninger på de problemer, verden står overfor. Videnskabsmødet er derfor også en event for børnene og de unge. Rigtig mange af dem er nemlig meget bekymrede over klimaforandringerne. Det er derfor mit håb, at vi med Videnskabsmødet kan være med til at skabe noget optimisme – ikke mindst for vores børn og unge. Med ultra:bit-eventet Knæk Klimakoden og Andreas Mogensens oplæg for børn og unge tidligere på dagen kan vi forhåbentlig inspirere og give vores unge håb om, at vi mennesker kan være med til at forme vores verden, og at vi med videnskaben kan nå langt, sagde Inger Askehave i sin velkomsttale.

Teknologiens muligheder, magt og trusler

Bedre muligheder for at medskabe vores samfund. Lettere adgang til at skabe egne digitale virksomheder for studerende og iværksættere. Mere information tilgængelig end nogensinde før. Det var blot tre af de overvældende muligheder, som teknologien har ført med sig. De fire debattører, professor Ole Sejer Iversen, professor Vincent Hendricks, professor Rikke Ørngreen og astronaut Andreas Mogensen, diskuterede teknologiens mange muligheder, magt og trusler med DR-radiovært Esben Hardenberg som ordstyrer.

Fra venstre professor i filosofi Vincent Hendricks, professor i læring og filosofi Rikke Ørngreen, astronaut Andreas Mogensen, professor Ole Sejer Iversen og radiovært og ordstyrer Esben Hardenberg.

- Vi skal virkelig overveje, hvad vi vil med teknologien. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvad vi kan. Det er et spørgsmål om, hvad vi skal, sagde professor og centerleder ved Center for Computational Thinking på Aarhus Universitet Ole Sejer Iversen.

- Er alle teknologier nødvendigvis med til at skabe et bedre liv for os som mennesker? Er convenience (magelighed, red.) altid et mål i sig selv? tilføjede astronaut Andreas Mogensen.

- Information er magt. Vi bliver produkter, når vi deler vores informationer. Derfor skal vi være mere nærige med, hvad vi deler om os selv, sagde professor i filosofi Vincent Hendricks.

- Vi skal sætte os ind i, hvad vi siger ja til, og hvilke informationer vi giver lov til, der bliver indsamlet om os, når vi bruger forskellige hjemmesider, apps og tjenester, sagde professor i læring og filosofi Rikke Ørngreen.

Jorden set fra en rumstation

Tidligere på Videnskabsmødets første dag fortalte astronaut Andreas Mogensen om sit arbejde i det europæiske rumagentur ESA og ikke mindst om sit ti dage lange ophold på ESA’s rumstation i 2015.

Den første dansker i rummet, astronaut Andreas Mogensen, fortalte om sine erfaringer fra sit ti dage lange ophold på ESA's rumstation 400 kilometer ude i rummet.

- Når man ser Jorden fra rumstationen i 400 kilometers højde, bliver det tydeligt, at vi har én klode, som vi alle sammen deler. Ved at være tilstede i rummet bliver vi blandt andet klogere på, hvad fraværet af tyngdekraften betyder for vores fysiologi, ligesom vi kan iagttage natur- og vejrfænomener og vores atmosfære. Det skal give os en bred forståelse af både Jorden og klimaet og på sigt bidrage til, at vi kan forbedre vores samfund, fortalte Andreas Mogensen til omkring 100 fremmødte i CREATE-bygningen på Aalborgs havnefront.

Al data, som ESA’s forskning afføder, er frit tilgængelig i EU’s Copernicus-program, der samler og deler data fra satellitter og fra måleenheder på Jorden, i havet og i luften.

Malthe Goosmann, energistuderende på AAU (tv.) mødte sammen med sin medstuderende Magnus Smed (th.) astronaut Andreas Mogensen under torsdagens oplæg i til Videnskabsmødet i Aalborg.

- Det var vildt spændende at høre om hans personlige erfaringer med rejsen ud i rummet og at se billederne fra rumstationen af fx vulkaner og tyfoner på Jorden, sagde Malthe Goosmann, der læser energi på 3. semester på AAU.

Han havde benyttet lejligheden til at se og høre den første dansker i rummet sammen med sin studiekammerat.

- Det var meget interessant at høre mere om solpaneler på rumstationen og hvordan de genbruger stort set alt inde i rumstationen – en viden, der også er relevant for os på vores studie i energi, sagde Magnus Smed.

Tag til Videnskabsmødet i weekenden

DR Viden og Aalborg Universitet står i fællesskab bag Videnskabsmødet, der finder sted for andet år i år.

- Vi har et fælles DNA i forhold til at samarbejde og når det handler om at oplyse og udbrede viden til den almene danske befolkning. Med Videnskabsmødet gør vi videnskab tilgængeligt og giver publikum mulighed for at mærke det på egen krop. Videnskab er ikke kun noget, der foregår bag universiteternes tykke mure – det er overalt i vores hverdag, siger redaktionschef på DR Viden Carsten Nymann.

Videnskabsmødet i Aalborg fortsætter fredag og lørdag – her kan du blandt andet lære, hvordan du bygger et computerspil, opleve musikkens virkning på demens, høre mere om kunstig intelligens og om, hvordan affald bliver omdannet til bæredygtige brændstoffer – og meget, meget mere. Se hele programmet på videnskabsmoedet.dk