AAU Update

Tim Sloth Jørgensen, programchef for Industriens Fonds særlige cyberindsats, forsvarsminister Trine Bramsen og AAU-professor Jens Myrup Pedersen ved indvielsen af De Danske Cybermesterskaber på AAU i København. Foto: Enchabel

Unge it-talenter samlet til De Danske Cybermesterskaber på AAU

Aalborg Universitet (AAU) i København dannede lørdag den 8. maj rammen om De Danske Cybermesterskaber 2021, hvor 100 unge mellem 15-25 år konkurrerede om pladserne på det danske cyberlandshold. Forsvarsminister Trine Bramsen deltog i åbningen.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation. Fotos: Enchabel og Forsvarsministeriet

- I weekendens cybermesterskaber er Danmarks dygtigste it-talenter samlet for at konkurrere om æren og muligheden for en plads på cyberlandsholdet. Men der er ingen tvivl om, at hele Danmark vinder på de unge talenters deltagelse. De er fremtidens garanter for et stærkt værn mod cybertruslen, og forhåbentligt kan de inspirere andre unge til at være med på cyberfronten. Vi har brug for alle skarpe hoveder til at sikre et cybersikkert Danmark – nu og i fremtiden.

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra forsvarsminister Trine Bramsen (S), som deltog i åbningen af De Danske Cybermesterskaber, der blev afviklet på AAU i København den 8. maj. Her dystede 100 unge i alderen 15-25 år for at blive udtaget til pladserne på Det Danske Cyberlandshold, som i slutningen af september tager til Prag for at deltage i ’European Cyber Security Challenges’.

AAU-professor er landsholdstræner

De Danske Cybermesterskaber er skabt i et samarbejde mellem Industriens Fond, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), AAU, DTU, SDU og ITU med det formål, at øge og styrke kompetencerne inden for it og cybersikkerhed. Jens Myrup Pedersen, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer ved AAU, står i spidsen for cyberlandsholdet og dermed også den række af bootcamps og træningslejre, bruttotruppen skal igennem, før de ti landsholdsdeltagere er fundet.

- På AAU i København har vi skabt et stærkt forskningsmiljø indenfor cybersikkerhed. Vi udbyder Danmarks eneste kandidatuddannelse i cybersikkerhed, og her til efteråret lancerer vi en ny bacheloruddannelse i cyber- og computerteknologi.  Samfundet har i den grad brug for både vores kandidater og for den forskning, vi leverer. Som værter for De Danske Cybermesterskaber håber jeg selvfølgelig også, at de unge talenter får øjnene op for, at vi på AAU har et stærkt fagligt og socialt miljø, man også som studerende bliver en del af, siger Jens Myrup Pedersen.

Forsvarsminister Trine Bramsen vises rundt af professor Jens Myrup Pedersen. Foto: Forsvarsministeriet
Forsvarsminister Trine Bramsen vises rundt af AAU-professor og landsholdstræner Jens Myrup Pedersen. Foto: Forsvarsministeriet

Forsvarsminister Trine Bramsen fik efter åbningsceremonien en rundvisning, som grundet coronarestriktioner foregik på afstand af deltagerne. På en skærm kunne hun se på, mens deltagerne gik i gang med de første opgaver. De var alle blevet bedt om at møde op med en negativ coronatest og blev desuden fordelt i fire forskellige rum, så der aldrig var mere end 25 personer samlet på én gang.

Vejen til Cyberlandsholdet 2021

Mesterskaberne var kulminationen på et udskilningsløb, hvor deltagerne først skulle igennem en virtuel kvalifikation og sidenhen kæmpe sig i toppen til de Regionale Mesterskaber, der blev afviklet virtuelt i hver region den 17. april. Til mesterskaberne var der ifølge Jens Myrup Pedersen dømt svære og udfordrende opgaver, hvor deltagerne blandt meget andet skulle opklare et bankrøveri på baggrund af digitale spor.

Ved arrangementet blev der kåret en dansk cybermester i gruppen for de 15-20 årige og én i gruppen for de 21-25 årige. Foruden de to vindere er 23 andre deltagere videre til den bruttotrup, der udtages til det danske Cyberlandshold 2021.

- Jeg synes mesterskaberne gik over al forventning. Campus Service og IT Support (ITS) sikrede, at alt spillede på trods af coronarestriktioner, og vores studentermedhjælpere leverede en gigantisk indsats – både i forhold til at lave opgaver og sikre, at deltagerne fik en god oplevelse på dagen. Og så er jeg virkeligt imponeret over niveauet blandt deltagerne – det tyder godt i forhold til arbejdet med landsholdet frem mod de Europæiske Mesterskaber i Prag, lyder det fra Jens Myrup Pedersen.

Læs mere om De Danske Cybermesterskaber på nationalcybersikkerhed.dk 

AAU Update nyhedsliste

Se listen