AAU Update

Rektor Per Michael Johansen deltog 11. februar i en ligestillingskonference, hvor deltagerne drøftede muligheden for at indføre nogle nationale principper for ligestilling og diversitet på de videregående uddannelsesinstitutioner. Foto: Lars Horn

Rektor: Kulturændring og stærkt ledelsesfokus nødvendigt for at skabe ligestilling i akademia

Rektor Per Michael Johansen deltog den 11. februar i konferencen ’A National Model for Gender Equality Across Higher Education’ i regi af Danish Society for Women in Science (DANWISE). Her drøftede rektorerne fra bl.a. de danske universiteter, hvordan et sæt nationale principper kan bane vejen for mere diversitet og en bedre kønsbalance på de videregående uddannelsesinstitutioner.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation

- Det her handler først og fremmest om en kulturændring, og det kræver lederskab og et løbende fokus fra ledelsen at ændre på en kultur. Uden dette fokus vil det aldrig ændre sig. Derfor mener jeg, at vi alle her har et fælles ansvar for at blive ved med at have fokus på disse aspekter ved vores individuelle universiteter og uddannelsesinstitutioner.

Sådan lød det fra AAU’s rektor Per Michael Johansen, da han torsdag den 11. februar deltog i en interview-session på konferencen ’A National Model for Gender Equality Across Higher Education: exploring needs and possibilities’, som Danish Society for Women in Science var vært for.

Her mødtes rektorer fra de danske universiteter og andre videregående uddannelsesinstitutioner med en række danske fonde samt repræsentanter fra Universities Norway, Oxford Brookes University og Cambridge University. Formålet med konferencen var at drøfte mulighederne for at styrke diversitet og ligestilling på de videregående uddannelser gennem en national model for ligestilling, som fx findes i Storbritannien, USA, Canada og Irland.

Erfaringer fra udlandet

Konferencen bød blandt andet på en række oplæg, som præsenterede forskellige udenlandske ligestillingsinitiativer i akademia. Først holdt Jeremy Sanders, professor emeritus fra Cambridge University, et oplæg om ’The Athena Swan Charter’. Herefter gav senior advisor Heidi Holt Zachariassen fra Universities Norway deltagerne et indblik i norske KIF (Commitee for Gender Balance and Diversity in Research). Det tredje udenlandske oplæg kom fra Charoula Tzanakou, der er Senior Research Fellow ved Oxford Brookes University, og det handlede om The Casper project (Certification-Award System to Promote Gender Equality in Research).

AAU’s mål for flere kvinder i STEM

Rektor Per Michael Johansen gav i en interview-session eksempler på, hvordan AAU vil nå sit mål om at rekruttere flere kvindelige studerende til STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering and Mathematics). På uddannelsen Information Technology er målet eksempelvis, at 30 procent af de studerende i 2025 er kvinder.

- For vores studerende inden for IT gør vi meget for at holde særlige seancer kun for kvindelige studerende. Vi prøver generelt også at give flere eksempler på, hvordan uddannelserne kan bruges til at ændre verden omkring os. Fra undersøgelser ved vi nemlig, at det er noget, kvinderne er særligt interesserede i at høre mere om, fortalte Per Michael Johansen.

Ambitioner om fælles handling

Konferencen blev rundet af med en fælles drøftelse af konkrete handlingsinitiativer. Deltagerne var alle enige om, at der er brug for handling. I regi af Danske Universiteter arbejder partnerne på at formulere nogle fælles principper for, hvordan de danske universiteter skal arbejde for at skabe mere diversitet og ligestilling. Arbejdet er dog endnu ikke afsluttet.

Mere information:

AAU Update nyhedsliste

Se listen