Rejsegilde for håndværkerne på Science and Innovation Hub. Foto: Lars Horn

Rejsegilde for AAU Science and Innovation Hub: ’Et unikt miljø for gode ideer, opfindelser og løsninger’

Der var taler, ny teknologi, kagemand og pølsevogn, da der torsdag den 10. juni blev holdt rejsegilde for byggeriet af AAU Science and Innovation Hub. Med bygningen får studerende, iværksættere, virksomheder og forskere et unikt miljø til gavn for mennesker og samfund, fortalte AAU-rektor Per Michael Johansen fra talerstolen.

Tekst: Mads Degn Gregersen, AAU Kommunikation. Foto: Lars Horn

Torsdag den 10. juni blev der holdt rejsegilde for håndværkerne på byggeriet af AAU Science and Innovation Hub. Det traditionelle gilde, som en bygherre afholder for at markere opførelsen af en bygnings råhus, blev efter forskrifterne fejret med pølsevogn, kranse og taler.

På talerstolen var blandt andre AAU-rektor Per Michael Johansen. Han takkede håndværkerne, samarbejdspartnerne og A.P. Møller-fonden. Samtidig udtrykte rektor sin glæde over, at byggeriet af den 8.500 kvadratmeter store bygning nu har krydset en vigtig milepæl.

- Med AAU Science and Innovation Hub giver vi studerende, iværksættere, virksomheder og forskere rammerne til at skabe et unikt miljø for at skabe gode ideer, opfindelse og løsninger, der vil komme mennesker og samfundet som helhed til gavn. Huset her og dets brugere vil sætte en stor, fed streg under koblingen mellem forskning og innovation. Det vil indbefatte alle videnskabelige discipliner, sagde rektor.

AAU Science and Innovation Hub skal stå færdig den 1. juli 2022 og ligger på Thomas Manns Vej i Aalborg Øst.

- Det vil bidrage til at skabe viden for verden, som er Aalborg Universitets strategiske fokus og pejlemærke. På Aalborg Universitet vender vi os mod verden og hjælper med at komme løsninger, som kan bruges i samfundet, sagde rektor.

Rejsegilde for håndværkerne på AAU Science and Innovation Hub. Foto: Lars Horn

EN FANTASTISK BYGNING

Også innovationsdirektør Dorte Stigaard, som er direktionsansvarlig for den strategigruppe, der skal forberede et oplæg til strategi for og aktiviteter i AAU Science and Innovation Hub, udtrykte glæde ved fejringen.

- AAU Science and Innovation Hub bliver en fantastisk bygning, der både i sit visuelle udtryk og i sin indretning inviterer til samarbejde og samskabelse. Dermed får vi på AAU endnu en væsentlig brik til den del af vores forsknings- og innovationsinfrastruktur, der handler om at løfte både vores tværvidenskabelige forskning og vores tværorganisatoriske samarbejde. Jeg glæder mig særligt over, at Direktionen har givet mig, i samarbejde med repræsentanter fra alle fakulteter, stafetten med at komme med et bud på, hvordan vi sikrer, at SIH både vil give værdi for hele AAU og for den omverden og det økosystem, vi er en del af, sagde Dorte Stigaard og tilføjede:

- Jeg kan allerede nu godt røbe, at det bliver et spændende hus for både studerende og medarbejdere, og for vores samarbejdspartnere, hvoraf flere har givet input til, hvad de gerne ser ske og kan bidrage med. Og så skal vi bruge huset som et konkret showroom for alt det, vi bidrager med. Det bliver et hus med højt til loftet, både i bogstavelig og overført forstand, som giver en nem, også fysisk, adgang og indgang til hele AAU.

Rejsegilde for håndværkerne på Science and Innovation Hub. Foto: Lars Horn

EXOSKELET SOM FORSMAG PÅ FREMTIDEN

Som en forsmag på fremtidige projekter kunne gæsterne ved rejsegildet prøve et såkaldt exoskelet: Et udvendigt mekanisk skelet, som er udviklet af Shaoping Bai, iværksætter og lektor ved AAU.

Skelettet giver styrke og støtte til at løfte og bære tunge elementer eller til gentagende arbejde. Det er derfor et muligt hjælpemiddel på fremtidens byggepladser.

- Med fejringen af håndværkerne i dag ser vi tilbage på en meget tilfredsstillende og god proces og et flot foreløbigt resultat. Samtidig ser vi med exoskelettet ind i fremtiden for, hvilke innovative eksperimenter og iværksætterdrømme Hub'en kan blive arnested for. Det er vigtigt for os at give de udførende en fornemmelse af, hvilke fantastiske aktiviteter der kommer til at ske i det byggeri, de alle bidrager til, sagde Lisa Sørensen, projektchef i Bygningsstyrelsen, som er bygherre på Science and Innovation Hub.

Udover Lisa Sørensen og rektor Per Michael Johansen var der taler af Dan Stubbergaard, grundlægger af arkitektfirmaet COBE, og Chris Dalgård Sørensen, projektchef hos MT Højgaard.

SE FLERE BILLEDER FRA REJSEGILDET:

Rejsegilde for håndværkerne hos AAU Science and Innovation Hub. Foto: Lars Horn

OM aau SCIENCE AND INNOVATION HUB:

Et 8.500 kvadratmeter stort nybyggeri, der skal danne ramme om laboratorier, digitale værksteder, faciliteter til virksomhedssamarbejde, inkubatormiljø, kontormiljøer, auditorium og kantine på Aalborg Universitets campus i Aalborg Øst.

Det samlede budget udgør 200 mio. kroner, hvoraf A.P. Møller-fonden bidrager med halvdelen. Bygningsstyrelsen er bygherre og ejer af den nye bygning, mens Aalborg Universitet er lejer og slutbruger. Arkitektfirmaet Cobe er totalrådgiver og står for at designe byggeriet i samarbejde med Sted og Oluf Jørgensen. MT Højgaard er hovedentreprenør.