AAU Update

Ny podcastserie fra AAU sætter fokus på kvinder og karriere i universitetsverdenen. Grafik: Søren Emil Søe Degn, AAU

Ny podcastserie fra AAU: Videnskabsmænd er også kvinder

Fem kvindelige forskere fra Aalborg Universitet (AAU) fortæller i en ny podcastserie om dét at gøre karriere i forskningsverdenen, hvor der er næsten dobbelt så mange mænd som kvinder. Universitetets Udvalg for Ligestilling og Diversitet står bag serien og håber, at den kan inspirere flere kvinder til at vælge forskervejen.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation. Illustration: Søren Emil Søe Degn, AAU Kommunikation

Knap fire ud af ti forskere på AAU er kvinder. Jo højere man kommer op af karrierestigen, jo færre kvinder finder man. Blandt professorerne er kun cirka hver femte en kvinde. Selvom tallene årligt bevæger sig i retningen af en mere balanceret kønsfordeling, går det ikke hurtigt nok. Det mener Lars Hvilsted Rasmussen, som foruden at være dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND) også er formand for AAU’s Udvalg for Ligestilling og Diversitet (ULD).

Kønsbalancen blandt det videnskabelige personale på AAU. Grafik: AAU

Udvalget har taget initiativ til at få produceret en podcastserie, der portrætterer nogle af AAU’s mange dygtige kvindelige forskere. Håbet er, at serien kan være med til at inspirere flere yngre kvinder til at satse på en karriere i universitetsverdenen.

- På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor jeg kommer fra, er de kvindelige studerende i overtal under studietiden, men vi taber dem hen ad vejen. Vores kvindelige forskere er ligeså dygtige som de mandlige, så hvorfor skulle de ikke kunne "walk the line", lyder det fra Lars Hvilsted Rasmussen.

Udvalget har tidligere stået i spidsen for et ’Kvinde, kend din karriere’-arrangement, hvor kvindelige topforskere fra AAU – uden filter – fortalte om deres oplevelser med dét at gøre karriere i akademia. Oplægsholderne fortalte ifølge Lars Hvilsted Rasmussen netop ikke glansbillede-historier, men lagde vægt på, at selvom det ikke altid havde været en dans på roser, så var det lykkes for dem at avancere alligevel. Efterfølgende blev de bestormet med spørgsmål fra yngre, kvindelige forskere.

Lars Hvilsted Rasmussen håber, at de kvindelige lyttere af podcasten på samme måde vil kunne spejle sig i rollemodellernes personlige fortællinger. At de kan give dem blod på tanden i forhold til selv at turde satse på en forskerkarriere.

- Det er de færreste af os, der er født med en olympisk guldmedalje om halsen. Det kræver selvfølgelig en indsats, men muligheden er der for alle. Nogle gange er dét, der skal til, måske bare et ekstra lille puf, der får dig til at tænke: Hvis hun kan, så kan jeg også, tilføjer han.

Lars Hvilsted Rasmussen håber, at universitetets forskere og studerende – mænd som kvinder – vil lytte med, når podcastafsnittene udkommer hen over de kommende uger.

- Alle vores forskere har en spændende historie at fortælle. Vi hører bare ofte mændenes. Kvinderne har længe været undereksponerede i organisationen, fordi vi ikke har haft nok fokus på diversiteten, siger han.

Følgende forskere medvirker i 'Videnskabsmænd er også kvinder':

Podcastens første afsnit udkommer fredag den 20. august. Mød professor Tine Jess og professor Anette Borchorst fra podcasten i videoen herunder: 

 

Lyt til podcasten 'Videnskabsmænd er også kvinder' lige her, eller find den dér, hvor du hører podcast. 

Lyt med igen den 3. september, når andet afsnit i podcastserien 'Videnskabsmænd er også kvinder' udkommer. 

MERE INFORMATION:

Læs mere om Udvalg for Ligestilling og Diversitet og universitetets forskellige indsatser på ligestillingsområdet  

 

AAU Update nyhedsliste

Se listen