Dekan: Vigtigt at prioritere videnskaberne på lige fod fra fondene

SCIENCEREPORT.DK: - For at gøre de teknologiske klimaløsninger mere bæredygtige behøver vi viden om adfærd og incitamenter. Man kan sige, at teknologien først får luft under vingerne, når anvendelsen er til stede, siger dekan ved Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Mogens Rysholt Poulsen til sciencereport.dk.

Lagt online: 20.11.2020

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) og universiteterne understreger, at det er vigtigt at støtte såkaldte våde og tørre videnskaber i den grønne omstilling.

For dekan Mogens Rysholt Poulsen fra Aalborg Universitet er der ingen tvivl om, at det har stor værdi at prioritere fagene på lige fod i både private og offentlige bevillinger.

– For at gøre de teknologiske løsninger mere bæredygtige, behøver vi viden om adfærd og incitamenter. Blandt de største klimasyndere er bøffen, bilen og boligen. Hvis afgifterne på elbilen er for høje, så er det kun den idealistiske forbruger, der vil betale prisen på markedet. Man kan sige, at teknologien først rigtig får luft under vingerne, når anvendelsen er til stede, siger han.

Han mener, at fokus bør ligge på det positive potentiale i samspillet mellem de våde og ikke-våde videnskaber frem for det negative i form af den potentielt ulige fondsuddeling.

– Vi har brug for strategiske og tværfaglige projekter, når vi laver eksempelvis livscyklus-analyser under bæredygtighedsdagsordenen. Og det ser vi i stigende grad under de missionsdrevne forskningsprogrammer. Der er sket et skifte over de senere år, hvor flere discipliner bringes ind i løsningsrummet, siger han.

Læs hele artiklen 'Klimakrisen kræver tværfaglige løsninger - men KU efterlyser midler til to fagområder' på sciencereport.dk

AAU's ledelse i pressen

Se listen