Dekan: Vi ser frem til retningslinjer for udenlandske forskningssamarbejder

POLITIKEN: - Vi er som institution rigtig glade for, at ministeren er i gang med at nedsætte et udvalg for etiske og sikkerhedspolitiske grænser for udenlandske forskningssamarbejder. For vi kan ikke forvente, at vores forskere kan holde sig opdaterede på udenrigs- og sikkerhedspolitikken, siger dekan ved Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Mogens Rysholt til Politiken. Det sker i forbindelse med en sag om et dansk-kinesisk forskningssamarbejde, som kædes sammen med den kinesiske flåde.

Lagt online: 28.07.2020

Aalborg Universitet beklager et samarbejde med en kinesisk elektronikingeniør, der besøgte Aalborg Universitet i 2016 og 2017 for at skrive sin ph.d.-afhandling. Forskningen kan være blevet brugt af den kinesiske flåde. Dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Mogens Rysholt beklager over for Politiken samarbejdet, som ikke ville være blevet indgået, hvis forbindelsen til det kinesiske militær havde været kendt.

- Vi har som universitet ikke været bevidst nok om, at det ikke bare er nok at se på, om en samarbejdspartner har det nødvendige faglige niveau. Vi skal også overveje de politiske og etiske aspekter noget mere, siger han til Politiken.

Dekanen ærgrer sig over samarbejdet, men han hæfter sig ved, at den konkrete forskning er blevet offentliggjort i et tidsskrift, hvor det er tilgængeligt for alle. Han mener, at danske universiteter har brug for hjælp til at identificere potentielt farlige samarbejder og hilser det derfor velkommen, at forskningsministeren vil nedsætte et udvalg, som netop skal granske de etiske og sikkerhedspolitiske grænser for udenlandske forskningssamarbejder.

- Vi er som institution rigtig glade for, at ministeren er i gang med at nedsætte det udvalg. For vi kan ikke forvente, at vores forskere kan holde sig opdaterede på udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Ministeriet har overblikket og kan udarbejde nye retningslinjer. Vores opgave bliver så at eksekvere det og implementere det bedre, siger dekan Mogens Rysholt til Politiken.

AAU's ledelse i pressen

Se listen