Nordjyske politikere: Tag et opgør med modellen for basisforskningsmidler

To borgmestre og en regionrådsformand kritiserer den skæve fordeling af basisforskningsmidler, der blandt andet rammer AAU. Det sker i et debatindlæg i Altinget, som blev bragt tirsdag den 8. juni.

Lagt online: 11.06.2021

Mogens Christen Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune (V), Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune (S) og Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland (S), skriver i et debatindlæg i Altinget, at regeringens udspil ikke gør op med basisforskningsmidlerne, som de ellers mener vil kunne skabe bedre balance mellem universiteterne.

- Aalborg Universitets bemærkelsesværdige resultater sker således på trods af den nuværende tildelingsmodel. Det kan vi gøre bedre. Det bør vi gøre bedre, skriver de.

De mener, at 7 ud af 9 milliarder kroner bliver tildelt ud fra ugennemsigtige principper og i praksis tilgodeser universiteterne i hovedstadsområdet. De påpeger, at Aalborg Universitet alligevel har kunnet udvikle sig til et førende universitet, men det har været på trods af de skæve modeller for basisforskningsmidler.

- Vi er på ingen måde ude med riven efter hovedstadsuniversiteterne, men vi er nødt til at påpege den strukturelle centralisering af forskning og uddannelse samt kæmpe imod forskelsbehandlingen, som det i princippet er, skriver de blandt andet.

Indlægget følger længere tids debat om fordelingen af basisforskningsmidler. Blandt andre har institutledere fra AAU og universitetsdirektør Søren Lind Christensen i de forgangne uger skrevet indlæg i Jyllands-Posten.

Læs indlægget i Altinget

Læs også om den tidligere debat