AAU i Forskerzonen: Kloakker, kvindesvømning og kreativ fodbold

I juni måned har AAU-forskere fortalt om et bredt udvalg af emner på Forskerzonen.

Lagt online: 02.07.2021

Hvorfor foretrækker mange muslimske kvinder at gå til kønsopdelt svømning? Kan data og algoritmer hjælpe med at vedligeholde vores kloakker? Og hvad er kreativitet i fodbold?

Det har AAU-forskere gjort Forskerzonens læsere klogere på i den forgangne måned.

Ph.d.-studerende Joakim Bruslund Haurum og professor Thomas B. Moeslund ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi har skrevet en artikel om et nyligt projekt, hvor de med 1,3 millioner billeder skal gøre det muligt for algoritmer at genkende fejl i kloaksystemer.

- Selvom vores datasæt er det mest diverse datasæt i øjeblikket, håber vi, at offentliggørelsen kan lede til en større interesse og åbenhed inden for dette forskningsområde. Vi håber også, at det vil lede til flere åbne datasæt fra forskellige steder i verden, sådan at geografisk skævvridning kan omgås, og fejl i kloakker kan blive genkendt automatisk på tværs af hele kloden, skriver de i artiklen.

Læs artiklen ’Data og algoritmer skal hjælpe med at vedligeholde vores kloakker’ hos Forskerzonen

Ludvig Johan Torp Rasmussen, postdoc ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, har skrevet en artikel om kreativitet og dens betydning for fodboldspillere. Her kommer han også med tips til at træne sin egen kreativitet.

- Hvorfor har nogle spillere 'mere Laudrup (eller Eriksen) i sig' end andre, og kan vi skabe flere af disse typer? spørger han i artiklen.

Læs artiklen ’Hvordan trænes kreativitet, så vi kan få flere kreative genier på fodboldbanen?’ hos Forskerzonen

Verena Lenneis og Sine Agergaard, henholdsvis adjunkt og professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, har undersøgt muslimske kvinders forhold til kvindesvømning. Det beskrives som et frirum, hvor de udvikler tilhør, velvære og glæde ved bevægelse.

- Kvindesvømning blev dermed et ekstra trygt rum, hvor kvinderne udøvede deres ret til at bestemme over deres fritid og ikke skulle møde dømmende blikke eller kommentarer, skriver de i artiklen.

Læs artiklen ’Muslimske kvinder: »Med kvindesvømning får vi fokus på eget velvære«’ hos Forskerzonen

OM AAU I FORSKERZONEN

AAU indgik i foråret et partnerskab med Forskerzonen, som er en del af Videnskab.dk. Her kan universitetets forskere få hjælp til at formidle deres forskning til den brede befolkning. Hver måned bringer AAU Update en oversigt over de seneste artikler.

ER DU INTERESSERET I AT BIDRAGE TIL FORSKERZONEN?

Kontakt Forskerzonens redaktør Anders Høeg Lammers på telefon 29745263 eller ahl@videnskab.dk. Vend gerne idéen med ham, før du skriver en færdig artikel. Det sparrer jer begge tid i redigeringsfasen.

Læs mere om samarbejdet med Forskerzonen og se flere artikler fra AAU-forskere