AAU Update

AAU-forsker advarer i New York Times: NFT og krypto er kæmpe klimasyndere

AAU-forsker Susanne Köhler medvirkede i sidste uge i to artikler fra New York Times. Heri advarer hun om, at eksploderende priser på kryptovaluta betyder eksploderende energiforbrug for en teknologi, som i forvejen er en større strømsluger end hele Danmark.

Lagt online: 23.04.2021

De computere, som holder kryptovalutaen Bitcoin kørende, bruger tilsammen konstant 14 Gigawatt – eller næsten tre gange hele Danmarks elforbrug. Og strømforbruget bare stiger og stiger.

I New York Times forklarer Susanne Köhler, som er ph.d.-studerende ved Institut for Planlægning og ekspert i livscyklusanalyse, at de stigende priser på Bitcoin og andre kryptovalutaer blot får energiforbruget til at stige yderligere. Og mens andre teknologier bliver mere energieffektive over tid, så er det lige omvendt for krypto-teknologi, som bliver matematisk mere kompliceret med tiden og derfor mere strømslugende at holde kørende.

Den nye teknologi NFT – en digital måde at handle unikke kunstværker på – er eksploderet de seneste måneder, men da den er bygget på samme teknologi som kryptovaluta, er det bare med til at forværre problemet yderligere, forklarer Susanne Köhler i den anden artikel.